A frakcióvezető bejelentette: az országgyűlési törvény módosítását javasolja a Fidesz, hogy a képviselők csak parlamenti képviselői tiszteletdíjat vehessenek fel a jövőben. Erre azért van szükség, mert az országgyűlési törvény jelenleg pontatlan és például mindazon polgármesterek vagy önkormányzati képviselők, akik parlamenti tisztséget viselnek, önkormányzati mandátumuk lejártáig továbbra is két díjazást vehetnének fel. Ezt nem tartják elfogadhatónak - mondta. Jelezte: arról is döntöttek, hogy minden polgármesteri vagy közgyűlési tisztséget betöltő képviselőjüknek javasolják, hogy ha országgyűlési képviselői tiszteletdíjra jogosultak, akkor az önkormányzati juttatásukról május 6-tól mondjanak le.

Megjegyezte: ha a kormányzati tisztséget is betölt az érintett, akkor az ezzel járó juttatást felvehetné a jövőben.

Rogán Antal azt mondta, ha lehet, akkor már a keddi alakuló ülésen szeretnék felállítani a parlament bizottsági struktúráját, hogy az Országgyűlés minél hamarabb el tudja kezdeni az érdemi munkát. Szerinte erre az öt frakció között gyakorlatilag megszületett megállapodás lehetőséget kínál.

A Fidesznek a luxushotel se tetszik

Ragaszkodnak ahhoz is, hogy a parlament képviselőit ne lehessen ötcsillagos szállodákban elhelyezni, ezért arra kérik az országgyűlés elnökét, hogy így alakítsa az erről szóló technikai tárgyalásokat és szabályokat - mondta Rogán. Korábban a Blikk írt arról, hogy azok a képviselők, akiknek nincs fővárosi lakásuk, az ötcsillagos Le Meridienben kaphatnak szobát. Azt írták, hogy a most véget érő ciklusban még 116 ezer forint szállásköltség-térítést kapott az a vidéki képviselő, akinek nem volt a fővárosban hol laknia. A cikkre reagálva az Országgyűlés sajtóirodája vasárnap azt közölte, hogy mivel ezzel a lehetőséggel sokan visszaéltek, az új törvény már azt írja elő: az Országgyűlés Hivatalának 35-50 négyzetméteres lakásait vehetik igénybe az érintettek, havi 186 969 forint összeghatárig. A Blikk információi szerint azonban nincsenek ilyen lakások, ingatlanok, ezért a hivatal több hotellel is tárgyal. Arról is beszámoltak, hogy az Országgyűlés Hivatalának még csak az Erzsébet téri Le Meridien hotellel van aláírt szerződése, amelyet még delegációk elhelyezésére kötöttek korábban. "A cikk állításaival ellentétben azonban mindeddig egyetlen szállodával sem született érvényes megállapodás a képviselők fővárosi elszállásolására" - írta az Országgyűlés sajtóirodája.


Minden lesz: rezsicsökkentés, családtámogatás, munkahelyteremtés

Rogán Antal közölte, a következő négy évben azon szeretnének dolgozni, hogy a magyaroknak kijáró tiszteletet kivívják a határokon kívül és belül. Az április 6-i választói döntés megerősítette őket abban, hogy Magyarországnak továbbra is az unió tagjának kell maradnia, de a nemzeti érdekeket megalkuvás nélkül, a vitákat felvállalva fogják képviselni.

Céljaik között jelölte meg a határon túli témák kiemelt képviseletét, és azt mondta, elsőbbséget élvez a rezsicsökkentés folytatása, a gyermekeket nevelő családok támogatása, azok bővítése, a munkahelyteremtés, és -bővítés, a nyugdíjak reálértékének megőrzése és a gazdaság teljesítményének függvényében azok lehetőség szerinti emelése. Jelezte: támogatni fogják a kormányzati struktúra kialakítására vonatkozó javaslatot, és kiemelten kezelik a következő hetekben a kilakoltatási moratórium meghosszabbítására irányuló törvényjavaslatot.

Minél hamarabb szeretnének döntést hozni a devizahitelesek problémáinak megoldása érdekében is - tette hozzá a frakcióvezető.