Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A naptárhatással kiigazított adatokat szintén pozitív irányba, 8,2 százalékról 8,7 százalékra módosította a KSH. Januárban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 12, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Idén januárban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 623 milliárd forint volt; az országos kiskereskedelmi forgalom 50 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

2015. januárban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 5,7 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 79 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,6, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké pedig 2,6 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 12 százalékkal emelkedett. Az eladások az iparcikk jellegű vegyes-, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk (egyaránt 17 százalék), a használtcikk- (13 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (10 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszer- (7,3 százalék), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (5,6 százalék) növekedtek.

A KSH szerint a korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a bővülés (40 százalék) az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben, az üzemanyagtöltő állomások forgalma 9,4 százalékkal nőtt, míg az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 3,2 százalékkal emelkedtek.