Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cég londoni elemzőinek megítélése szerint mindez várhatóan lehetővé teszi, hogy Magyarország már a jövő hónapban kikerüljön az EU túlzottdeficit-eljárásának hatálya alól.

A JP Morgan londoni befektetési és elemző részlege kedden közölte, hogy az általa vezetett globális felzárkózó piaci kötvényindex (EMBIG) modellportfoliójának átegyensúlyozása keretében felülsúlyozásra módosította a magyar befektetésekre szóló ajánlását az eddig érvényben volt piaci súlyozású ajánlás helyett. Ehhez fűzött elemzésükben a ház közgazdászai kiemelték, hogy az idei első negyedévben a közép-európai gazdaságok közül Magyarországon volt a legerőteljesebb a szekvenciális összevetésű GDP-növekedés, köszönhetően részben az autóipari beruházásokból eredő felhajtóerőnek, amelynek révén a magyarországi ipari termelés túlteljesítő volt a térségben.

A JP Morgan közgazdászai szerint mindez kedvező hatást gyakorolhat a forintárfolyamra, mivel sok befektető eddig elsősorban éppen a gyenge növekedési teljesítményre tekintettel tartotta portfolióiban alulsúlyozott pozícióban a forinteszközöket.

Az erőteljesebb gazdasági növekedés valószínűleg enyhíti a hivatalos államháztartási célok teljesíthetőségével és a magyar adósságdinamikával kapcsolatos aggodalmakat is. Annak az esélye, hogy az idei magyar GDP-növekedés meghaladhatja az EU becslésében szereplő 0,2 százalékos ütemet, valamint az elmúlt időszakban bejelentett költségvetési kiigazító lépések együtt már növelhetik a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás idei megszüntetésének esélyét, akár már júniusban, akár ősszel - vélekedtek keddi elemzésükben a JP Morgan londoni elemzői.

Hasonló következtetésekre jutottak más nagy londoni házak szakértői is. Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza befektetők számára kedden összeállított átfogó helyzetértékelésében annak a véleményének adott hangot, hogy a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetése kínálhatja az utat "a legkisebb ellenállás felé", tekintettel arra, hogy ellenkező esetre a magyar kormány a szektoradók és a pénzügyi tranzakciós illeték további emelését helyezte kilátásba, és ez ismét "ütközőpályára állítaná" Magyarországot az EU-val és a nagy üzleti vállalkozásokkal. A szakértő megjegyezte, hogy az EU-n belül "a vélemények súlypontja" egyébként is éppen most helyeződik át az államháztartási szigorról az anticiklikus költségvetési politika kiterjedtebb alkalmazása felé. Mindezt egybevetve, "nettó mérleget vonva arra a véleményre hajlunk", hogy az Európai Bizottság végül a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése mellett foglal állást Magyarország esetében - áll a Standard Bank vezető londoni közgazdászának keddi elemzésében.

A JP Morgan londoni elemzői a magyar súlyozási ajánlás javításához fűzött keddi értékelésükben megerősítették azt a már korábban is hangoztatott véleményüket, hogy látszik lehetőség az eddiginél kevésbé negatív megítélés kialakítására a hitelminősítők részéről Magyarországgal szemben. A magyar adósosztályzatok javításáról valószínűleg korai lenne még beszélni, de javultak annak az esélyei, hogy legalább az egyik hitelminősítő az idén leveszi a magyar adósbesorolására érvényben tartott negatív kilátást - vélekedtek keddi értékelésükben a JP Morgan londoni közgazdászai.

A nagy nemzetközi hitelminősítők közül a Standard & Poor's márciusban rontotta leminősítés lehetőségére utaló negatívra az addigi stabilról a magyar szuverén adósosztályzat kilátását, és a Moody's Investors Service is negatív kilátással tartja nyilván a magyar államadósságra érvényes besorolását.