A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Matolcsy György meghívására hétfőn Budapesten tanácskoznak Közép-Európa jegybanki és pénzügyi felügyeleti vezetői (a visegrádi négyeken kívül Ausztriát és Szlovéniát is tartalmazó) Visegrád 6 Pénzügyi Stabilitási Találkozó (V6) keretében - közölte a jegybank a honlapján.

A találkozón a résztvevők a bankunióhoz való csatlakozás lehetséges előnyeit és hátrányait, a makroprudenciális politika vitelének elméleti és gyakorlati kihívásait, valamint az MNB növekedési hitelprogramjának eredményeit vitatják meg.

A közép-európai régió jegybankjait és pénzügyi felügyeleteit összefogó, az aktuális kockázatokat és közös témákat összegző konzultatív fórumon a Cseh Nemzeti Bank szakemberei a makroprudenciális jegybanki eszköztár hatékony alkalmazásáról és koordinálásáról számolnak be, míg az Osztrák Pénzügyi Piaci Felügyelet munkatársai a készülő bankunióra való felkészülés tapasztalatait, illetve az eddiginél szorosabb együttműködés hatásait és kihívásait összegezik. Balog Ádám MNB-alelnök a növekedési hitelprogram elindításának indokairól és tapasztalatairól tartott vitaindító előadást - ismertették.

A V6 keretében a régió jegybanki és - amelyik tagállamban a mikroprudenciális hatóság még külön működik - pénzügyi felügyeleti szakemberei évente egyszer egyeztetnek egy-egy tagállamban az aktuális pénzügyi rendszer stabilitását érintő kérdésekről és a határon átnyúló együttműködés lehetőségeiről.

A magyar jegybank 2009 után idén második alkalommal ad helyet a fórumnak.

Az eseményen Ausztriát az Osztrák Nemzeti Bank elnöke és az Osztrák Pénzügyi Piaci Felügyelet ügyvezető igazgatója, Szlovákiát a Szlovák Nemzeti Bank elnöke, Csehországot a Cseh Nemzeti Bank elnökhelyettese, Szlovéniát a Szlovén Nemzeti Bank elnökhelyettese, Lengyelországot pedig a Lengyel Nemzeti Bank igazgatóságának tagja képviseli. Az egyeztetésen Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke is részt vesz.