A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A 12 milliós tavalyi mínusznál mindenképpen jobb, akár 100 millió eurót meghaladó első negyedéves folyó fizetési többletre számítanak a Napi Gazdaság által megkérdezett közgazdászok. Az előzetes adatokat pénteken teszi közzé az MNB − az is kiderül, hogy a felülvizsgálat után marad-e a tavalyi egész éves, 1,6 milliárd eurós aktívum. Idén összességében 2 milliárd eurós többletet várnak az elemzők. Két, ellentétes irányú folyamat határozza meg az eredményt: az érezhetően élénkülő külkereskedelmi aktívum növeli a többletet, miközben várhatóan folytatódik az évek óta tartó jövedelemkivonás. Az ország külső finanszírozási képessége ugyanakkor erős, amit a megugró uniós forráslehívás is támogat. Szomorú viszont, hogy bár folyamatosan nő a magánszektor által Magyarországon megtermelt érték, annak csak töredéke marad az országban.

A tavalyihoz képest mind az áru-, mind a szolgáltatási egyenleg óriási javulására számít Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. szakértője, aki az előbbinél 100 milliós, utóbbinál 50 millió eurós pluszt jelez a múlt évhez képest. Így az első negyedéves folyó többlet becslése szerint 120 millió euró lehet. A jövedelmi soron 100 millió eurós mínusz keletkezhetett, mivel bár alacsonyabb kamatokon kellett refinanszírozni az adósságot, a nagyobb állomány miatt megugrott a kamatkifizetés összege. Az osztalékkifizetést nehezebb becsülni, ezért arra nincs prognózisa. Suppan az év további részében is folyamatosan javuló egyenlegre számít a jól alakuló külkereskedelmi többlet és a tavalyinál alacsonyabb kőolajár miatt. Az exportpiaci konjunktúra is segítheti az egyenlegjavulást, ennek mértéke nagyban függ az európai partnerországok fiskális kiigazítási pályájának végétől. A várakozások szerint Magyarország külfölddel szembeni finanszírozási képessége idén sokkal erősebb lesz, mint az előző években, ami segíti a külső adósság, vagyis a legfontosabb sérülékenységi faktor leépítését. Jó esetben ez a kockázati felárak csökkenését eredményezheti, ami később segítheti a refinanszírozást. A Takarékbank idén összességében 2 milliárd, jövőre ennél pár száz millió euróval nagyobb folyó fizetési többletre számít.

Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettese 2013 egészében 2 milliárd eurós többletet vár. Az áruforgalom egyenlege idén elérheti a 7,5 milliárd eurót. A folyamat arra vezethető vissza, hogy a Magyarországon működő cégek nyereségessége nem túl jó, viszont az elért nyereséget kiviszik az országból. A GKI-nál úgy számolják, hogy mintegy 3 milliárd eurós többlet keletkezik a tőkeegyenlegben − köszönhetően az uniós forráslehívásoknak. A 2,6 milliárdos működőtőke-aktívum idén valószínűleg eltűnik − véli Karsai, aki szerint e tételnél nehéz a pontos becslés, tavaly például egy egyszeri hatalmas átfolyó tétel okozta a megugrást. A tőkekiáramlás egy része jó a szakember szerint, mert a hazai cégek terjeszkedésére utal, ám emögött az is ott van, hogy a magyarországi cégek szenvednek a hazai üzleti klímától, ezért − ha tehetik − külföldre helyezik át tevékenységüket − fogalmazott a közgazdász.