Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

a napilap keddi számában megjelent interjúban úgy fogalmazott: tavaly sem volt "trükközés" és idén is sikerülni fog az adósság csökkentése. Várakozása szerint 10-15 éven belül elérhetjük az EU által elvárt 60 százalékos adósságot, de ha felgyorsul a növekedés, 6-7 év is elég lehet.

Az ÁKK vezére nagy eredménynek tartja, hogy csökken az államadósság devizaaránya. Ugyanakkor rámutatott, hogy mivel "nem érdemes túlterhelni" a forintkötvények piacát, így lehet, hogy jövőre kínai jüanban vagy japán jenben is kibocsátanak devizakötvényeket.

A letelepedési állampapírok kapcsán azt mondta: Magyarország felminősítésével kedvezőbbé vált az eurokötvények kibocsátása, ami indokolhatja a program átgondolását.

Az ÁKK vezetője szerint folyamatosan gondolkodnak az új állampapírok bevezetésén. Példaként említette, hogy Nagy-Britanniában van bélyegkötvény, Svédországban lottókötvény, de - mint megjegyezte - számos más ötletük is van. Csak olyat szeretnének elindítani, amely tartósan életképes lehet - fogalmazott Barcza.