A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 54,6. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada márciushoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban kilenc hónapja tart már a bővülés.

Az elmúlt egy évben kétszer nem volt 50,0 pont felett az index, ami arányaiban csak kicsit gyengébb a 2012. május - 2013 áprilisa között eltelt évhez képest. A 2014. április havi index 0,9 százalékponttal magasabb a márciusi értéknél (53,7). Április összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9; az áprilisoké 51,6). Az elmúlt három évben az áprilisi átlag azonban 52,1 pont volt, bár 2009 óta az áprilisi érték csak 2011-ben volt kiemelkedő (57,2).

A termelési mennyiség indexe nőtt márciusi értékéhez képest, és egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már hatodik hónapja. A mostani érték átlag felettinak számít, az elmúlt 18 évben ötször volt nagyobb az index értéke áprilisban.
Az új rendelések indexe némileg emelkedett, és a mostani így az ötödik legmagasabb áprilisi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya ezáltal magasabb lett, és jóval meghaladja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

Az áprilisi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett márciushoz képest, de az ütem némileg lassult. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei az ötödik legalacsonyabb érték 2006, 2011, 2012 és 2013 után. Az index értéke ötvenhat hónapból ötvennégyszer volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek csökkenni kezdtek, három hónapos növekedés után először, de az ütem viszonylag gyenge. Az idei áprilisi érték az elmúlt tizennyolc év értékei alapján némileg átlag alatti, és a hetedik legkisebb áprilisi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, idén pedig három hónapnál tart.

2012-ben a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Ez 2013-ban megismétlődött: május-július között folyamatosan csökkenést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától azonban folyamatosan bővülést mértünk, és az e havi áprilisi érték 2011 után a második legmagasabb.

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent márciusi értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség további emelkedését jelzi. A mostani érték némileg alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a kilencedik legalacsonyabb márciusi adat. A beszerzett mennyiség negyedszer növekedett az idei év folyamán.
  • A beszerzési árak esetében az árak enyhe növekedési üteme némileg felgyorsult válaszadóink jelzése szerint. Ezzel a beszerzési árak az elmúlt ötven hónapban csak egy alkalommal csökkentek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a negyedik legalacsonyabb áprilisi.
  • A késztermékkészletek szintje áprilisban alacsonyabb lett. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a kilencedik legalacsonyabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. A tavalyi évben csak háromszor nőtt az index értéke, először februárban, míg idén eddig az első három hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztráltuk, bár az ütem már márciusban nagyon enyhe volt, nem sokkal a változatlanságot jelző 50,0 pont felett.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent márciushoz képest, és a 2013 szeptember - 2014 márciusi hét hónap bővülés után először jelzi az import mennyiségének újbóli csökkenését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ugyan csökkent az előző hónaphoz képest, de továbbra is 50,0 pont felett maradt. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de azt követően 2013 május kivételével folyamatosan bővülést jelzett, most már zsinórban tizenegyedik hónapja.
  • Ebben a hónapban műanyag alapanyagok, liszt, festék, élesztő, polivinil acetát, élőállat és sertés bőrös eleje kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiányt nyárfa, barna ragasztószalag, húzott köracél, fához kapcsolódó anyagok és HDPE granulátum esetében jeleztek. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink fémek és teflonrudak esetében.