A márciusi 2,8 százalékos visszaesést 3,4 százalékos bővülés követte a magyarországi boltok forgalmában éves összevetésben. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem esetében 3,3, az üzemanyagkiskereskedelemben pedig 6,3 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene. A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítési volumene nem változott.

A fogyasztói piacot a pénztárcákból előkerülő forintok határozzák meg. Az alkalmazásban állók nettó átlagkeresete 4 százalék feletti mértékben nőtt az év első négy hónapjában, így a reálkeresetek emelkedtek az első negyedévben. A legkisebb kereseteket jelentő minimálbérek, továbbá a nyugdíjak is több mint 5 százalékkal emelkedtek, ami mennyiségben számolva több megvásárolható árucikket, szolgáltatást jelent. Az év első négy hónapjában 2,6 százalék volt az infláció mértéke, ami a korábbi évekhez képest sokkal kisebb. Az eredmény ugyan az, hogy az átlagos élelmiszer még mindig drága, de úgy tűnik, a vásárlók több pénzüket elsősorban élelmiszerekre fordítják (az iparcikkek piaca nem nőtt) - értékelte az adatot az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). Az üzemanyagok ára csökkent, ezzel az elmúlt évek alapos drágulásából faragott le a piac, de a 400 forintos határ alá még nem lépett be a benzin ára: ennek ellenére már így is nőtt az üzemanyag vásárlási kedv. Az OKSZ szerint az igazi haszon a háztartások számára a rezsicsökkentés, ami több mint 100 milliárd forintot hagy a zsebekben - igaz, hogy a rezsitartozás ugyanakkor ennél több. 2013-ra előretekintve a kereskedelem mérlegének mutatója követi a gazdaság teljesítményét, ezen keresztül a jövedelmek, a zsebekbe jutó pénz változását, ez volt az elmúlt évek tapasztalata is. Így az előrejelzéseknek megfelelően a fogyasztás eléri, egyes területeken pedig túl is lépheti az előző évi szintet - prognosztizálja a szövetség.

Minden várakozást messze felülmúlóan nőtt a kiskereskedelmi forgalom áprilisban az előző évihez képest - kommentálta a hírt Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Ezt meghaladó mértékű növekedés utoljára 2006. szeptemberében volt. Az előzetes becslés alapján a kiskereskedelmi értékesítések 5 százalékot meghaladó mértékben múlhatták felül az előző havi eladási szintet. A javuló kiskereskedelmi forgalmat előrevetítette a nagyot javuló fogyasztói bizalom, a vártnál dinamikusabban növekvő foglalkoztatás, valamint a 38 éves inflációs mélypont miatt megugró reálbérek, azonban a rendkívül kedvező havi teljesítmény feltehetően a márciusi télies időjárásnak is köszönhető, ami az előző hónapban megakadályozhatta a vásárlásokat, valamint az üzemanyagforgalmat is, így az áprilisi adat részben a márciusi gyenge adatok korreckiója lehet. Idén összességében akár az 1 százalékot is meghaladhatja a kiskereskedelmi forgalom növekedése - állítja az elemző. Az áprilisi kiskereskedelmi forgalom kedvező alakulása pozitív hatással lehet a második negyedévi GDP-re is, feltéve ha nem csupán egyszeri megugrást jeleznek a kiskereskedelmi adatok.