A korábbi januárokkal összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú januári átlagot (52,3 pont) és nagyobb az elmúlt három év átlagánál (53,9 pont).

A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt decemberhez képest, és a változások mértéke hat esetben is meghaladta az 5 százalékpontot. A foglalkoztatottságindex értéke 50 pont fölött maradt, azaz tovább nőhet a létszám.

Januárban a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tapasztalt bővülési ütem nőtt az ünnepek elmúltával, és visszaállt a 2016. szeptember-november között megfigyelt szintre.

A 2017 első havi index 3,7 százalékponttal magasabb a decemberi (52,8 pont) értéknél, és az elmúlt egy év harmadik legmagasabb értéke. Január összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2; a januároké 52,3 pont). Az idei érték így átlag feletti januári értéknek tekinthető 1995 óta, és hasonló a 2014 januárjában mérthez (56,3 pont).

A részmutatók közül a termelési mennyiség indexe nőtt decemberi értékéhez képest, és a stagnálást jelző 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár tizenhetedik hónapja.

Az új rendelések indexe erősebben nőtt, a mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, a mostaninál nem mértek magasabb januári értékeket a korábbi években.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan januárban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben már nyolcadszor. Az index értéke magasabb lett decemberhez képest, és jobban 50 pon pont fölé került, ezzel a harmadik legmagasabb januári 1995 óta.

A beszerzési árak mutatója alacsonyabb lett, de 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően kilencedik hónapja lesznek magasabbak.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke erősen emelkedett decemberhez képest, és jócskán 50 pont fölött van, így tizenkilenc hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését. Az exportindex is nőtt az előző hónaphoz képest és a kivitel mennyiségének erősebb ütemű bővülését jelzi, ez a trend már tizennyolc hónapja tart.

E hónapban ABS műanyag, acél, acél alapanyag, acéllemez, ammónium szulfát, DAP, fém alapanyag, horganyzott dolgok, lemez, műanyag alapanyagok, ónozott lemez, pálmaolaj, repceolaj, réz, vaj és vas kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiány volt többféle fém alapanyagból, kavicsból, szakképzett munkaerőből és üvegből. Jelentősebb árcsökkenésről faalapanyag és forgácslap esetében számoltak be.