Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar gazdaság jelenleg kifejezetten kedvező helyzetben van, illeszkedve a régióban jellemző állapothoz -  állapította meg Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója a legújabb prognózisukat ismertetve. A javulást jól jelzi, hogy a kutatók az előző negyedévi 2,2 százalékról most 3 százalékra emelték a magyar gazdaságra vonatkozó idei GDP-várakozásukat. Ráadásul a friss prognózis felfelé mutató kockázatokat is tartalmaz, különösen a GDP termelési oldalán, azaz nem zárható ki idén akár a 3 százaléknál gyorsabb növekedés sem.

Jövőre lassulhat a dinamika

Igaz, ez az ütem 2015-ben valószínűleg kissé csökken, a kutatók jelenleg 2,5 százalékkal számolnak 2015-re, alapvetően a kevesebb várható uniós támogatás miatt. Más országokban is jellemző ugyanis a növekedés lassulása, amikor az uniós költségvetési ciklus végén a régi projektek kifutnak, az újak pedig csak fokozatosan indulnak be. Kérdés azonban, hogy ezt a kiesést a magánfogyasztás, illetve a magánberuházások milyen mértékben képesek kompenzálni.

A Kopint modellszámításai szerint a jelenlegi helyzetben - újabb érdemi gazdaságpolitikai intézkedések nélkül - a magyar GDP középtávon stabilan 2-3 százalék közötti mértekben képes növekedni. Ezzel együtt nem látjuk a 3 százalék feletti tartós növekedés esélyét - fogalmazott a közgazdász. Fontos kérdés, hogy folytatódik-e a magánberuházások három negyedéve tartó növekedése, illetve az autóiparon kívül más ágazatok is lendületbe jönnek-e, erre utaló jelek az utóbbi negyedévekben már - mérsékelten, de - megfigyelhetőek voltak.

Magyarországi prognózis (éves változás, százalék)
Megnevezés20142015
GDP3,02,5
Export7,06,5
Import7,26,9
Ipari termelés7,55,0
Kiskerforgalom5,03,5
Mezőgazdaság-3,00,0
Munkanélküliségi ráta (százalék)8,17,7
Nettó reálkereset3,52,6
Fogyasztó árak0,22,2
Euróárfolyam, (éves, forint)310,0305,0
Áht-deficit (ESA, GDP százalékában)-2,9-2,9
Bruttó államadósság (GDP százalékában)80,080,0
Forrás: Kopint-Tárki Zrt.

Az adósmentés miatt csökkenteni kell a bankadót

Amennyiben idén a devizahitelesek problémája vagy annak egy része megoldódik, az közvetlenül jelentős pozitív hatást gyakorolhat a GDP majdnem kétharmadot kitevő komponensére, a magánfogyasztásra.

Ugyanakkor a lépésnek árnyoldala is van: ha a devizahiteles-mentő akció túlságosan nagy felfordulást okoz a pénzpiacokon, akkor a közvetett hatásai (árfolyamban, minőségben és kamatfelárban) ezeket a pozitív hatásokat részben elmoshatják. Ráadásul mindez rosszat tehet a tőkeáramlásnak is - mondta a Napi.hu kérdésére Palócz. Véleménye szerint egyelőre nem lehet a folyamatokat számszerűsíteni, mert sok részlet még nem ismert, ám a lépésekkel párhuzamosan valamilyen beszámítás biztosan kell a bankadónál, de akár annak felfüggesztését is elképzelhetőnek tartja.

Biztos vagyok benne, hogy a gazdaságpolitikának nem célja a teljes bankrendszer ellehetetlenítése - fogalmazott a Kopint-Tárki vezérigazgatója.

Véget ért a hét szűk esztendő

Hét év után idén újra két százalékkal nőhet a lakossági fogyasztás - erre legutóbbi 2006-ban volt példa, azaz véget ért a hét rossz esztendő. Idén az év első harmadában a reálkereset-tömeg drámai mértékben, a közmunkások nélkül számolva is több mint 9 százalékkal nőtt, míg az év egészében a prognoszták 7 százalék körüli bővülésre számítanak. Ehhez képest jóval visszafogottabban nő a fogyasztás. A várakozások szerint ez a jövőben is így lesz, azaz a jövedelem és a fogyasztás növekedési üteme közti rés nagy marad, mivel óvatosak maradnak a háztartások.

*prognózis
Kép: Forrás: Kopint-Tárki Zrt.

Emellett egyelőre a háztartások folytatódó erőfeszítései a meglévő hitelek visszafizetésre kioltják a hitelkereslet élénkülését. Kérdés azonban, hogy ez meddig marad így - állapították meg a kutatók. A helyzeten változtathat a devizaadós-mentés őszi lépéssorozata. Annak a konkrét törlesztési könnyítéseken túl komoly pszichológiai hatása is lehet a lakossági fogyasztásra - véli Palócz.