Héthavi folyamatos csökkenés után novemberben javult a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet német konjunktúra mutatója. Az index 8,5 ponttal 10,4 pontra emelkedett, miután márciustól októberig összesen 52,9 pontot veszített értékéből. Szeptemberben és októberben a csökkenés mértéke meghaladta a tíz pontot.

Csökkentették euróövezeti inflációs várakozásaikat a ZEW által megkérdezett gazdasági és pénzügyi szakértők. Az idei és a jövő évre vonatkozó inflációs előrejelzéseiket a mostani, novemberi felmérésben az augusztusi előrejelzéshez képest 0,3 és 0,2 százalékponttal csökkentették a felmérésbe bevont szakértők. Az idei évre eszerint 0,2 százalékos, 2016-ra pedig 1,0 százalékos euróövezeti inflációt várnak. A 2017-es 1,5 százalékos inflációs prognózison nem módosítottak.

A visszafogottabb inflációs várakozásokból arra lehet következtetni, hogy a szakértők közép- és hosszabb távon nem tulajdonítanak számottevő inflációs hatást az ECB eszközvásárlási programja várható kiterjesztésének. Az ECB illetékesei legutóbb a monetáris lazítás lehetséges újabb eszközeiként egyaránt szóba hozták az eszközvásárlási program kereteinek a kiterjesztését és a már egyébként is negatív betéti kamat további csökkentését.

A mannheimi ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung GmbH) gazdasági kutató intézet havi rendszerességgel végzi el felmérését mintegy 350 banki, pénzintézeti és iparvállalati gazdasági szakértő bevonásával a konjunkturális várakozások alakulásáról. A felmérésben negyedévente az inflációs várakozásokat is megvizsgálják.