Az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva júliusában 0,3 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 2,7 százalékkal nőtt - közölte csütörtökön a KSH, vagyis a részletes adatsor fő számai megegyeznek az előzetesen közölttel. A júliusi adat némileg jobb, mint a júniusi: akkor a nyers adatok szerint 1,4 százalékos csökkenésről és tisztítva egy százalékos emelkedésről adott hírt a statisztikai hivatal.

A termelés az év első hét hónapjában 7,0 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index júliusban 0,8 százalékkal emelkedett - szemben a júniussal, amikor 0,6 százalékkal csökkent. Ráadásul havi alapon ilyen dinamikus növekedést utoljára februárban regisztrált a KSH.

Az ipar 2011. júliusi termelésének és exportértékesítésének alakulásában az alacsonyabb bázis és a munkanaphatás egyaránt szerepet játszik - hívja fel a figyelmet. Tavaly júliusban a termelésben 9,8, az exportban 12,4 százalékos volumennövekedést mértek. Kedvezőtlen fejlemény, hogy az előző hónapokhoz hasonlóan a hazai eladások most sem érték el a bázisév szintjét.

Lassulóban a kivitel, esik a belső piac

Az ipari export 2011 első hét hónapjában 10,0, júliusban ennél kisebb mértékben, 2,8 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához viszonyítva. Az exportértékesítés közel felét a feldolgozóipar két alága adta. Az év hetedik hónapjában a feldolgozóipar több mint egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele számottevően, 11 százalékkal bővült. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipar exportjának egyötödét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 15 százalékkal visszaesett. (Idén ez már a negyedik hónap, amikor az utóbbi alág exportértékesítésében csökkenést regisztrált a KSH.)

Az ipar belföldi értékesítése január-júliusban 5,1, júliusban 9,3 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év hetedik hónapjában 8,3 százlaékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.
Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2011 júliusában a feldolgozóipar termelése gyakorlatilag stagnált, a csekély súlyú bányászaté viszont 1,0 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 3,7 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Jól teljesít a járműgyártás

2011 júliusában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül hétben regisztrált termelésbővülést a KSH. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás volumene 10,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit; a tartós növekedést az alág új rendelésmutatói is tükrözik.

 

Forrás: KSH, Napi Gazdaság Online
Kattintson a grafikonra a nagyításhoz!

 

Az előző hónapok adataihoz hasonlóan visszaesés figyelhető meg a második legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés közel egyhetedét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában: az alág kibocsátása jelentősen, 23,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ami elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti exportkereslet csökkenésének következménye.

A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés több mint egykilencedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 3,3 százalékkal mérséklődött, nagyrészt az értékesítés több mint kétharmadát jelentő hazai eladások visszaesése miatt.

Számottevő volumenbővülés történt a közepes súlyú vegyi anyag, termék (15,5 százalék), valamint a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában (10,9 százalék); utóbbi alágnál a kivitel mellett a hazai eladások is növekedtek. Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 32,3 százalékkal a gyógyszergyártás maradt el az egy évvel korábbitól; a termelés csökkenéséhez a nyári üzemleállások is hozzájárultak.

2011 júliusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 7,6 százalékkal visszaesett 2010 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 8,0, az új belföldi rendelések 4,4 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 9,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.