Bár a hosszú távú tendenciában ez további emelkedést jelent, a javulás üteme lassul, leginkább a jelenlegi helyzet megítélésének némi romlása miatt.

A kilátások azonban a vállalatok önértékelése szerint kifejezetten jók. A rövid távú rendelésállomány kiugróan magas, így a termelési prognózisok is kedvezőek, bár ez utóbbi esetében elég nagy a bizonytalanság.

Az exportkereslet ugyan eddig képes volt ellensúlyozni a belső kereslet gyengélkedését, ez azonban hosszú távon (látva az euró zóna lassulását) kevésbé fenntartható. Így rendkívül jókor jött a belföldi kereslet élénkülése, amely hosszú évek után tud majd pozitívan hozzájárulni a feldolgozóipari értékesítésekhez.

Akad néhány kockázat

Több lefelé mutató kockázattal is van azonban, ezek többsége ágazatspecifikus - állapították meg a kutatók.

  • A német gazdaság, valamint az eurózóna lassulása jelenti a legnagyobb kockázatot, ami a jármű- és gépiparban, valamint a hozzá kapcsolódó ágazatokban okozhat problémákat.
  • Az orosz-ukrán válság hathat kedvezőtlenül a feldolgozóiparra, leginkább a gyógyszeriparon keresztül. Mivel az orosz gyógyszermegrendelések már most csökkentek, így ebben az ágazatban várunk egyedül visszaesést 2014-ben.
  • A vegyiparban is stagnálás várható az év végére, csakúgy, mint a számítástechnikai-elektronikai ágazatban, itt azonban a stagnálás egy hosszú visszaesés végét jelenti 2014-ben.
  • Ezen kívül minden szektorban erős, esetenként akár kétszámjegyű növekedés sem kizárt idén. Jövőre feltehetően minden ágazat növekedése lassul valamelyest, de a 2015-ös év teljesítménye nagyban függ az orosz-ukrán válság további alakulásától.

A Kopint-Tárki az eddigi tesztet 2013-tól egy új előrejelzéssel egészítjük ki, amely a feldolgozóipar több ágazatának várható ipari termelésére ad becslést. Az előrejelzés a korábbi ágazati termelési és rendelésállományi adatokra, valamint a Kopint-Tárki konjunktúratesztjének eredményeire támaszkodik.

Forrás: Kopint-Tárki