Amennyiben felmerül a légzészavar gyanúja, a jogosítvány megszerzése hónapokig elhúzódhat. A megváltozott kötelező egészségügyi alkalmassági vizsgálat keretén belül, első körben a háziorvosok feladata kiszűrni az alvászavaros egyéneket.

Ha a válaszok alapján a háziorvos úgy ítéli meg, hogy részletesebb szűrésre van szükség, annak elvégzése hordozható készülékkel a beteg otthonában, vagy alváslaborban történhet. Amíg szűrővizsgálatra nem kerül sor, nem hosszabbítják meg a jogosítványt - írja a palyazatfigyelo.info.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint a teljes magyar felnőtt lakosság kettő-négy százaléka, tehát több százezer ember szenved alvási apnoe (alvásfüggő légzészavar) betegségben. Tavaly 290 közlekedési balesetet történt az utakon azért, mert a vezető elaludt a volánnál. A megváltozott jogszabály célja a gyakran tragikus kimenetelű balesetek megelőzése.

A jogosítvány meghosszabbítása 2016/2017-ben is úgy zajlik, hogy amennyiben a jogosítvány lejárt, akkor az új okmány elkészültéig, még lehet vezetni a régivel. Erre kapunk egy igazolást, ami 2 hónapig igazolja engedélyüket.