Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csütörtökön az Index írt arról, hogy jegyzőkönyvezett eset alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy-egy kiemelt utast csak úgy engedett át a határon, ha fennálló adótartozását rendezte. Fekete Zoltán Titusz, az RSM adószakértője az Inforádióban azt mondta: a pénzügyőr valóban indíthat eljárást, de a személyi szabadságot a határon történő ki-, illetve belépéskor nem korlátozhatja.

Az adószakértő felhívta a figyelmet, hogy mióta az adó- és a vámigazgatás integrációja megtörtént, a vámhatóságoknak joguk és feladatuk, ha végrehajtás alá tartozó üggyel találják szembe magukat, akkor azonnal intézkedjenek. A NAV-törvény értelmében minden pénzügyőr rendelkezik felhatalmazással arra, hogy eljárása során, amikor a vámon beléptet egy magánszemélyt, megvizsgálja, hogy van-e a NAV-val szemben fennálló, ki nem fizetett, végrehajtható tartozása.

Fekete Zoltán Titusz szerint azonban semmilyen végrehajtási cselekménynek sincs a személyi szabadság korlátozására kiterjedő hatálya, vagyis nem tagadható meg a beutazás joga egy magyar állampolgártól. Az viszont elképzelhető, hogy a tartozást az országba belépni szándékozó adós valamelyik vagyontárgya átadásával törlessze, ha fel tud ajánlani olyan vagyontárgyat, amely megfelel a lefoglalás szabályainak.

A NAV írásos válaszában arról tájékoztatta az Inforádiót, hogy rendszeresen végeznek tartozásvizsgálatot, és ha ennek alkalmával köztartozásra derül fény, úgy felhívják ennek mielőbbi rendezésére az adózó figyelmét.