Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A monetáris kondíciók enyhítése érdekében jegybank továbbra is használni kívánja mind a hagyományos, mind a nem hagyományos eszközöket - mondta Nagy Márton egy elemzői háttérbeszélgetésen.

Véleménye szerint kis lépésekben nincs értelme, ha a jegybank elkezdi, akkor megfelelő mennyiségűnek és megfelelő mértékűnek kell lennie.

Március-áprilisban lesznek olyan folyamatok és döntések, amelyeket szeretnének megvárni - fogalmazott Nagy. Ezek között említette az Európai Központi Bank márciusi döntését, a márciusi Inflációs jelentést, és azt, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. is refinanszírozza a lejáró devizaadósságot. Megemlítette a kéthetes jegybanki betétek kivezetését, és a csökkenő devizatartalékot, ami likviditáscsökkenéssel jár.

Az elmúlt időszakban "túl gyorsan túl jó lett" Magyarország megítélése, csökkent a sérülékenység és az országkockázati prémium. Ezt más, régióbeli országok romló megítélése is segítette relatív módon. A hosszú távú hozamgörbe egyre laposabb, nagyon alacsony szinten vannak a 3-5-10-15 éves hozamok. A jegybank elérte célját, bár a hosszú hozamoknak tovább kellene csökkenniük.

Az alelnök nem tartja kizártnak a kamatfolyosó aljának negatívba csúszását sem, hozzátéve, hogy "nem vagyunk túl közel ehhez". Márciusban akár 4 milliárd euróval csökken a jegybank mérlege, ami a likviditás csökkenésen keresztül felfelé nyomja a kamatfolyosót. Emiatt nem biztos, hogy van értelme a kamatfolyosó alját vizsgálni. Figyelembe kell venni, hogy a kamatfolyosón belül merre mennek a kamatok, és utalt arra, hogy a folyosó tetején kifejezettebb a monetáris enyhítés hatása.

A forint árfolyamával kapcsolatban kérdés, hogy mennyire stabilizálódik erősebb szinteken - mondta Nagy. Ha ez megtörténik, az fékezi az inflációt, tehát erőteljesebb monetáris lazításra lehet szükség. Hónapról-hónapra alacsonyabb inflációs számot kapunk, ami növeli az esélyét, hogy lefelé tolódik az inflációs előrejelzés.

Az MNB látja, hogy a piac türelmetlen és szeretné, ha minél előbb elkezdődne az enyhítés, mivel sokat javult az ország megítélése. Idén 2,5 százalék feletti gazdasági növekedéssel érdemes számolni. A külső környezet azonban nagyon volatilis, érzékeny.

Az MNB egyeztet a bankokkal, hogyan lehetne a Bubor-piacot működőképessé tenni. A Bubor azért fontos, mert referenciakamatként ehhez árazzák a hiteleket és a kamatokat Magyarországon. Az egyeztetések a technikai fázisban vannak, valószínűleg május elején indulhat el egy újjászületett Bubor-piac Fontos információ lesz a monetáris kondíciók enyhítése során, hogy merre mozdul el a Bubor-kamat az alapkamathoz képest - tette hozzá az MNB alelnöke.