A kormány eddigi adópolitikájának igyekszik az MSZP tükröt tartani azzal a "törvényjavaslattal", amit kedden terjesztett be a frakció a parlament elé. A törvényjavaslat kötelezővé tenné a közüzemi, banki és bolti számlákon feltüntetni az Orbán-kormány által bevezetett többletadók mértékét, vagy épp a lakosság által fizetett új adók (tranzakciós illeték, bankadó) mértékét, s nem mellesleg mindezt a narancsága keretbe foglalt Orbán Viktor képével dekorálva.

Az MSZP-s törvényjavaslat egyrészt a párt frusztráltságából ered, ugyanakkor nem előzmény nélküli: épp a kormány tette kötelezővé az energiaszámlák átalakítását olyan módon, hogy narancsos keretben kell jelezniük a szolgáltatóknak a rezsicsökkentés révén elért lakossági megtakarítást. A törvényjavaslat megmarad a politikai geg szintjén, hisz esélytelen, hogy a kétharmados többség egy ilyen javaslatot a parlament napirendjére vegyen.

A javaslat sorra veszi az adókat: a MSZP számítása szerint a benzin literenkénti jövedéki adóját 22 forinttal, a gázolajét 20 forinttal lehetne csökkenteni, amennyiben a kormány élne azzal a lehetőséggel, hogy csak az uniós minimumot vetné ki. Hasonló javaslattal élt 2010 előtt a Fidesz, akkor épp a MSZP-s kormány nem akart lemondani az autósok nagy biztonsággal beszedhető forintjairól.


A banki különadó is vörös posztó, a javaslat készítői szerint a bankok az így beszedendő 144 milliárd forintot továbbhárítanak az ügyfelekre, ezért javasolják a szocialisták, hogy a számlákon "korrekt és pontos tájékoztatást" kapjanak az ügyfelek az Orbán Viktor képével díszített fideszesített számlán.

Már szót ejtettünk arról, hogy az energiaszámlákon épp a kormány tette kötelezővé a fideszes narancs mezőben feltüntetni a rezsicsökkentés eredményét, amit a MSZP-sek annyival egészítenének ki, hogy ugyanott kellene részletezni az áfa 25 százalékról 27 százalékra való emeléséből, illetve az energiaadókból származó többletterhet, ami így jó eséllyel ki is ütné a 10 százalékos rezsicsökkentést - ám a javaslatnak - minden bornírtságát mellőzve - épp ez lenne az értelme, hogy ezzel szembesítse az átlagfogyasztót.

A javaslat teljesen végrehajthatatlan, hisz újabb hisz újabb tömeges pénztárgépcseréhez vezetne, ha bárki is komolyan gondolná a csipszadóval kapcsolatos többletterhek feltüntetését a bolti számlán szintén orbánostíva, ennek ellenére erre tesznek javaslatot a ellenzékiek, a baleseti, távközlési, biztosítási és sárgacsekk adó fenntüntetlésével egyetemben a vonatkozó számlákon.