A várakozásainknak megfelelően 10,7 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta október-december között az előző háromhavi átlaghoz képest. Ez enyhe javulást jelent 2010-es szinthez képest, akkor 10,8 százalék volt a mutató - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

A foglalkoztatottak számának 19,3 ezer fős csökkenése a szeptember-novemberi periódushoz képest teljesen megfelel a szezonalitásnak. A számuk egy év alatt 46,3 ezerrel nőtt. A következő hónapokban szezonális hatások miatt a foglalkoztatás mérséklődhet, majd idén márciustól újra emelkedhet.

A munkanélküliek száma 1,3 ezerrel csökkent az előző háromhavi átlaghoz, míg 3,1 ezerrel az egy évvel korábbihoz képest. A munkanélküliségi ráta szezonális hatások miatt így a tavalyi év végére 11,3 százalékra emelkedhetett. Az éves átlagban 10,9 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, idén 10,8 százalékra számítunk - tette hozzá az elemző. A lassuló gazdasági növekedés miatt a foglalkoztatás növekedése a korábban vártnál lassabb lehet, míg a munkanélküliség kissé magasabb lehet.

A munkaerőpiacon további nehézséget okozhat a minimálbérek jelentős mértékű emelése, ami növelheti az elbocsátásokat, ill. a szürke és feketegazdaság felé terelhet egyes gazdasági szereplőket.

A mutatók tovább romolhatnak

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője elmondta, hogy hajszálnyival rosszabb adatokra számítottak, 10,8 százalékos negyedévi és 11 százalékos éves munkanélküliségi mutatóra. Ennek ellenére úgy vélte, hogy a következő hónapokban romlani fognak a mutatók, a téli időszak sajátosságai miatt.

Tavasztól ugyan újra csökkenni kezd a munkanélküliek száma, ám javulás a gazdaság gyenge teljesítménye miatt még nem lesz mérhető. Árokszállási Zoltán az idén is 11 százalék körüli munkanélküliségi rátára számít, érdemi javulást pedig csak a következő években valószínűsít.

Dúl a kincstári optimizmus

A Nemzetgazdasági Minisztériumaz közleménye szerint az adatok igazolják, hogy az iparban és a szolgáltató szektorban erősödött a foglalkoztatói szándék. A foglalkoztatottak számának dinamikus emelkedése leginkább a versenyszférában valósult meg, de a közfoglalkoztatásnak is érezhető a hatása. Az a tény, hogy több mint egy éve folyamatosan pozitív éves bővülés figyelhető meg a foglalkoztatottságban, már hosszabb tendenciának tekinthető.