Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Most akkor ingyen lehet telefonálni majd, ha nyaralni megyek? Vagy hogy van ez? Itthonról is ingyen telefonálhatok külföldre? - több olvasó ezeket kérdezte a Bukszától a hamarosan, június 15-én életbe lépő új uniós roamingszabályozásról, amely olcsóbbá teszi a külföldön való mobilozást.

Hol és mennyiért?

A legtöbb embert érintő leglényegesebb szabály, hogy június 15-től, ha valaki az Európai Unión belül külföldre megy, például nyaralni 1-2 hétre vagy pár napos városlátogatásra, akkor ugyanannyiért telefonálhat, sms-ezhet, mobilnetezhet, mintha Magyarországon tenné ugyanezt.

Tehát a horvát, olasz vagy bolgár tengerparton nyaralók a saját mobilcsomagjukban megszabott belföldi díjakon mobilozhatnak. Fontos, hogy nem kell szólni a mobilszolgáltatóknak arról, ha külföldre megyünk.

A szabály az uniós országokra vonatkozik, amit a mobilszolgáltatók 1-es díjzónának hívnak. Az érintett országok: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia. Várhatóan a jövőben Norvégiával, Izlanddal, Liechtensteinnel bővül majd a kör.

Az EU-n kívüli országokban viszont továbbra is a mobilszolgáltató által meghatározott díjakat kell fizetni, tehát mondjuk Thaiföldön vagy az Egyesült Államokban nem lehet a hazai árakon mobilozni.

A roaming nem egyenlő a nemzetközi hívással

Az is fontos, hogy az új szabályozás csak a roamingra vonatkozik, a nemzetközi hívásokat nem érinti, ez a kettő pedig más tészta. A roaming - a magyar előfizetéssel történő - külföldön való mobilozást jelenti. Ezzel szemben a nemzetközi hívás az, amikor a magyar előfizetéssel Magyarországról hív valaki egy külföldi számot.

A roamingolás és a nemzetközi hívás közötti fontos különbségre - figyelmeztet a Nemzeti Média- Hírközlési Hatóság is, amely utal arra, hogy a belföldi, így június 15-től az EU-n belüli roamingtarifákról és a nemzetközi hívások díjáról az adott mobilcsomag díjszabásában lehet tájékozódni a szolgáltatók

A leglényegesebb tudnivaló

Ha tehát pár napra, 1-2 hétre megy valaki nyaralni uniós országba, akkor nincs teendője és a következőkkel kell számolnia:

Mennyibe kerül a roamingolás az EU-n belül?
Hang- és adatforgalom típusaFizetendő díj
Kimenő hívás magyar vagy uniós számraa magyarországi (belföldi) hívás díját kell fizetni
Bejövő hívás fogadásaingyenes
Sms- vagy mms-küldés magyar vagy uniós számraa magyarországi (belföldi) sms vagy mms díját kell fizetni
Sms vagy mms fogadásaingyenes
Mobilnetezésa csomagban szereplő adatkeretig ingyenes, ezt követően az adott csomagnak megfelelő többletet kell kifizetni. A korlátlan vagy 30 gigás mobilnetcsomagoknál maximum 5-14 gigabájt szolgáltatótól függően.
Forrás: Telekom, Telenor, Vodafone, Buksza-gyűjtés

Korlátok is vannak, nehogy felboruljon a piac

A június 15-től érvénybe lépő kedvezményes (belföldivel egyező) roamingdíjak korlátozott időszakra vonatkoznak, de ebbe bőven belefér évente több 1-2 hetes külföldi utazás. Ugyanakkor beépítettek korlátozásokat is az uniós szabályozásba. Ezekre pedig azért volt szükség, mert, ha korlátozás nélkül engedik a roamingozást, az felboríthatná az uniós mobilpiacot.

A korlátlan romingolás egy extrém esetet alapul véve a gyakorlatban ahhoz vezetne, hogy az uniós előfizetők tömegesen kiválasszák az uniós mobilszolgáltatók közül a legolcsóbbat, és tőlük kérjék a szolgáltatást.

Ugyanakkor az egyes szolgáltatókra vonatkozó feltételek közel sem azonosak az EU-n belül. Azaz országonként eltérőek, többek között a végső árat nagyban meghatározó frekvenciahasználati díjak, a nagykereskedelmi árak, valamint az áfa, ezért bár a rominagszabályozás egységes lesz, a mobilszolgáltatók adott országra vonatkozó feltételei közel sem azonosak.

Így ellenőriznek a szolgáltatók

A Buksza megkérdezte a legnagyobb mobilszolgáltatókat, hogy mi várható az új szabályozás után, és hogyan fogják ellenőrizni azt, hogy ne legyenek visszaélések. A Telekom, a Vodafone és a Telenor közölte, hogy a roamingszolgáltatások visszaélésszerű vagy nem rendeltetésszerű használatának megelőzésére a szolgáltató "méltányos használatra vonatkozó feltételeket" határozhat meg. Lehetőségük van a mobilszolgáltatóknak arra, hogy folyamatosan gördülő 4 hónapos időszakban - a szakzsargon szerint időablakban - vizsgálják minden előfizető mobilozási szokásait.

A Telenor tájékoztatásából kiderül, lényegében azt nézik majd, hogy az érintett mobilos elsősorban belföldön vagy más uniós országban mobilozik-e. Ha pedig a szolgáltatók azt látják, hogy valaki nem a méltányos használat feltételeinek megfelelően mobilozik, praktikusan 4-5 hónapig a magyarországi előfizetésével egy másik uniós országban mobilozik mindennap. Ebben az esetben a szolgáltatók vélelmezhetik, hogy az ügyfél életvitelszerűen a külföldi országban használja az előfizetését. rászólnak, azaz figyelmeztetik. Ezt követően két hete van arra az érintettnek, hogy változtasson a szokásain.

A Telenor és a Telekom magyarázatként hozzátette, a szokások megváltoztatása alatt azt kell érteni, hogy az érintett utazzon haza és ott telefonáljon, küldjön üzenetet vagy netezzen a mobiljával olyan mértékben, hogy a 4 hónapos időablakban vizsgálva a magyarországi forgalmazás kerüljön túlsúlyba a másik uniós országban elért forgalommal szemben. Leegyszerűsítve többet kell Magyarországon mobilozni, mint egy másik uniós országban.

Ha túlzásba vitte egy előfizető a roamingolást, akkor a szolgáltatók igazolást kérhetnek arról, hogy életvitelszerűen az adott országban tartózkodik, például kérhetik a személyi igazolvány vagy munkavállalási engedély bemutatását. Ha ezt az előfizető nem teszi meg, akkor a szolgáltató többletdíjat számlázhat, ennek mértéke szolgáltatónként eltérő. A kimenő mobilhívásért percenként 10-20 forint; egy sms 4-8 forint, egy megabyte adatforgalomért pedig 2-3 forint többletdíjat kérhetnek a szolgáltatók.

Két mondatban a lényeg

Tehát nyaraláskor a magyarországi árakon lehet mobilozni, netezni pedig az adatkeret erejéig, ha azonban valaki több hónapig tartósan külföldön él és mobilozik, az már nem fér bele.

Plusz, a magyarországi hálózatból külföldi szám hívása is pénzbe kerül, ezeket nem érinti a mostani roamingszabály.