"A kormánynak szándékában áll nemzetközi piacokon devizakötvényt kibocsátani, mivel a lejáró államadósság miatt fellépő finanszírozási igény biztosítására a forint piac túlzott megterhelésének elkerülése érdekében célszerű az devizában történő államkötvény-kibocsátás is" - mondta Banai Péter Benő, az NGM helyettes-államtitkára a tárca csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Majd hozzátette: "az év hátralevő részében a deviza kibocsátás az EU/IMF tárgyalások alakulásának a függvénye".

Szakértők szerint a helyettes-államtitkár által használt érvek hangsúlyeltolódásra utalnak a kormányzati kommunikációban. Eddig kizárólag az IMF-megállapodás sikerétől függött a devizakötvény kibocsátás, ám mivel a megállapodás esélye - a Matolcsy csomagok miatt - minimálisra csökkent, most ismét napirendre kerülhet, hogy honnan jusson az ország devizaforráshoz. Ráadásul a jelenlegi körülmények között - mondják sokan - a piaci sem biztos, hogy rossz szemmel nézné a kormány önálló próbálkozását.

Nem lepődött meg a helyettes-államtitkára által meglebegtetett terven Árokszállási Zoltán, az Erste makroelemzője. Szerinte egyre valószínűbb, hogy nem lesz, vagy kitolódik a megállapodás az IMF-fel, de míg az ősz elején még az ezzel kapcsolatos várakozásoknak volt kedvező hatása a forint piacra, addig azóta a globális likviditási helyzet támogatja meg annyira a hazai eszközöket, hogy az IMF-megállapodás kiárazódása ellenére sem történik drasztikus forint gyengülés. Vagyis jelenleg már a piacon sem számítanak a gyors megállapodással, viszont ilyen környezetben eladható történetté válik a deviza-kötvény kibocsátás.

Sőt - teszi hozzá Árokszállási - most akár már pozitív is lehet ennek a fogadtatása, lévén hogy a jövő évi refinanszírozási terheket érdemben mérsékelné, ha sikerülne legalább 1-2 milliárd eurót bevonni a piacról. A szakember hangsúlyozza, a jövő évi forint és deviza törlesztést kizárólag forint kibocsátásokból teljesíteni nagyon kockázatos, mivel az idei évhez képest jelentősebb lesz a refinanszírozási szükséglet. Devizaforrás nélkül nyomás alá kerülhetnének a forint hozamok, ezért mindenképpen racionális jó előre felkészülni egy devizakötvény kibocsátással. Ráadásul - teszi hozzá a szakember - a szomszédos országokban az elmúlt hónapokban sikerült értelmes áron devizaforrást bevonni, így jogosan feltételezhető, hogy ha nem is feltétlenül nagyon olcsón, de Magyarországnak is sikerülni fog a kötvényeladás.

Más piaci források viszont a lépés kockázataira figyelmeztetnek. Lapunknak nyilatkozó kereskedők szerint az NGM mai nyilatkozata üthette meg a nap végén a bluechipek árfolyamát, amelyek egész napos oldalazást követően a zárás előtt egy órával - Banai szavait követően - több százalékos mínuszba fordultak.