Matolcsy György, az MNB elnöke félmillió forinttal több pénzt kap a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány elnökekét 2016-ban, mint 2015-ben. Így összesen 9,32 milliós tiszteletdíjat vihet haza ebből a forrásból - írja a Világgazdaság. Ugyanennyivel, ugyanennyire nő az MNB alelnökei közül Nagy Márton és Gerhardt Ferencné tiszteletdíja - az előbbié a Magyar Pénzverő Zrt., az utóbbié a Giro Elszámolásforgalmi Zrt. igazgatósági elnöki tisztsége után.

Mindhárom szerveztet a Magyar Nemzeti Bank kizárólagos tulajdonában van, ám az emelés nem a jegybank döntésén múlik, hanem automatikus. Az MNB ugyanis a közvetve vagy közvetlenül a tulajdonában lévő szervezeteknél a minimálbérhez kötötte a igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok fizetését. Ahogy az előbbi nő, úgy emelkedik az utóbbi is. A szabály szerint a tiszteletdíjak nagysága a mindenkori minimálbér három-hétszerese.

Ha figyelembe vesszük a havi alapbéreket is, akkor Csizmadia Norbert gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgató keres a legjobban az MNB-nél. Havonta hétmillió forintot vihet haza.

A jegybanki vezetők ugyanakkor mellékjövedelmük egy részét jótékonykodásra fordítják. Többségük az Összefogás az Államadósság Ellen Alapot részesítette előnyben, amely azonban márciusban érdektelenség miatt megszűnt. A Világgazdaságnak nem árulták el az MNB-nél, hogy ehelyett most mit támogatnak a vezetők.