Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Továbbra sem dőlt el, hogy mikortól és milyen zónahatárokkal vezetik be a dugódíjat - jelezte Tarlós István.

"Három alternatívája van egyelőre a zónahatároknak, ezek között valóban szerepel a Hungária körgyűrű, ám az újságokban olvasható Nagykörút egyáltalán nem szerepel. 2016 januárjától nem csak szándékunkban, de módunkban sincs bevezetni dugódíjat. Egyébként ma még jogszabály akadályozza ezt Magyarországon. Ha jól eltalált zónahatárok lesznek és igazságosan meghatározott díjak, nem lesz például duplikáció az útdíjjal, akkor nem ördögtől való gondolat."

A főpolgármester arról számolt be, hogy a zónahatárokat ősszel jelöli ki a Fővárosi Közgyűlés. Tarlós István megismételte, hogy a dugódíj alapvetően elkerülhetetlen, miután 2005-ben ígéretet tett rá az előző városvezetés, és már 2013-ban be kellett volna vezetni. "Nem kis erőfeszítésünkbe tellett, hogy hallgatólagosan ezt a határidőt meghosszabbíthassuk az unióban."

Az InfoRádió kérdésére, hogy a hallgatólagos megállapodás meddig szól, a főpolgármester így válaszolt: "2016 végéig pillanatnyilag, az én ismereteim szerint."

Néhány napja az Európai Bizottság magyarországi képviselete arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy a 2009-ben aláírt szerződések továbbra is érvényben vannak és az eredeti rendelkezések tartalmazzák a dugódíj bevezetését, amelyet a 2007-2013-as költségvetési időszakban kellett volna végrehajtani. Mindez a bizottság InfoRádiónak megküldött tájékoztatása szerint azt jelenti, hogy legkésőbb 2015-ig be kell fejezni a szükséges beruházásokat, a többi között a P+R parkolók építését. Az ezeket lezáró dokumentumokat 2017. március 31-ig kell benyújtani.

Tarlós István szerint a kormánnyal való megállapodás alapján kétmilliárd forintból épülhetnek őrzött P+R parkolók.

"Körülbelül 12 új őrzött P+R parkolót meg tudunk Budapesten építeni. Ez sok ezer férőhelyet jelent összességében. Valószínűleg a jelenleg készülőkkel és a 2010 óta elkészültekkel együtt ez a 12 már elegendő ahhoz, hogy a dugódíj bevezethető legyen."

Tarlós István korábbi nyilatkozatát pontosítva jelezte, hogy a főváros nem 400-500, hanem 300-400 milliárd forint uniós támogatáshoz juthat a következő hét évben.

A főpolgármester hozzátette, a végső összegtől függ, hogy 2020-ig lesz-e lehetőség a Hungária körút bővítésére és forgalomtechnikai javítására.