A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Éves alapon átlagosan 2,1 százalékos drágulást jósoltak idén májusra a Napi Gazdaságnak nyilatkozó elemzők, akik az előző hónaphoz képest 0,2 százalékos havi változást várnak. Jövő kedden teszi közzé a legfrissebb adatokat a KSH. A szakértők az év második felére a bázishatás változása miatt hullámzó inflációs pályát várnak, ezzel együtt a ráta egész évben a 2 százalék körüli szinten ingadozhat. A jegybanknak marad tehát elég muníciója, hogy folytassa a monetáris lazítást.

Májusban két ellentétes hatás alakíthatta az indexet − mondta lapunknak Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzsere. Egyfelől a jövedékiadó-emelés hatása emeli a havi számot, a benzinárcsökkenés viszont lefelé nyomja. Az élelmiszerárak alakulása bizonytalan, a régiós adatok eltérő képet festettek májusra. A kilátásoknál továbbra is komoly bizonytalanságot jelent a további rezsicsökkentés időzítése és mértéke − véli Bebesy, aki 2013 egészére 2 százalékos inflációs rátát vár.

A bázishatást emelte ki lapunknak Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója is. Véleménye szerint áprilisig lefelé húzta az éves mutatót a tavalyi viszonylag magas bázis, ám ez a hatás éppen májustól nem érződik. Technikai értelemben van egy hullámzás az árindexben, viszont a fundamentumoknál a külső és belső hatásoknak köszönhetően Forián Szabó is nyomott inflációs környezetet lát. A nemzetközi nyersanyagárak süllyedése mellett a gyenge belső kereslet miatt nincs a rendszerben inflációs nyomás. Az áprilisi kiskeradatok ugyan a lakossági kereslet némi élénkülésére utaltak, ám komolyabb következtetést ebből még nem lehet levonni, ahogy abból sem, hogy a benzináresés hatására érezhetően nőtt az üzemanyag-fogyasztás. A prognoszta szerint az év hátralévő részében az év/év infláció alulról súrolhatja a jegybank háromszázalékos célját, bár a rezsicsökkentés folytatása még lejjebb nyomhatja.

Inflációs oldalról tehát folytathatja a lazítást a jegybank, ám eközben a pénzügyi stabilitást és a kockázati elvárásokat egyre nagyobb mértékben kell figyelembe vennie. Már csak azért is, mert a fejlődő piacokon májusban egy korrekciós hullám alakult ki, amely elérte Magyarországot is − mondta az elemző. Bár ez nem országspecifikus jelenség, s várhatóan még nem akasztja meg a kamatpálya további ereszkedését, ám egy újabb erőteljes piaci hullám nyomán az MNB Monetáris Tanácsának érdemes volna elgondolkoznia a monetáris enyhítés végének kommunikációjáról. A forint utóbbi hetekben tapasztalt ingadozásának nem lehetett hatása az importált inflációra, éppen a nyersanyagárak mérséklődése miatt − tette hozzá Forián Szabó, aki szerint egy-két vágás még benne van a rendszerben, és 3,5 százalék környékén lehet a kamatciklus vége.

Kép: Napi grafikonok