A következő napokban egyre hidegebb lesz, vasárnap akár lehetnek olyan országrészek, ahol mínusz 20 fok alá süllyed majd a hőmérséklet. Az mínuszok miatt pedig a legtöbb háztartás intenzívebben fűti majd a lakást. A Katasztrófavédelem tanácsokat ad ahhoz, hogyan érdemes fűteni a hideg napokon, mivel a fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet a fűtőeszköz nem megfelelő használata, vagy a szellőztetés hiánya:

  • Mindig olyan tüzelőanyaggal fűtsön, amely elégetésére az adott fűtőeszközt megtervezték, mert a nem rendeltetésszerű használat fokozza a korom lerakódásának esélyét az égéstermék-elvezetőben!
  • A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd és kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére. Növeli a balesetek kockázatát a nem megfelelő műszaki állapotú fűtőberendezés használata, egy nem megfelelően karbantartott és fokozott igénybevételnek kitett készülék használata különösen veszélyes!
  • Ne fűtsön háztartási hulladékkal, lakkozott, festett, vagy nedves fával, műanyaggal, ronggyal, színes papírral vagy gumihulladékkal, mert ezek égésekor nemcsak több korom rakódik le a kéményben, hanem veszélyes anyagok is felszabadulnak!
  • A nyílt égésterű fűtőeszközök a szoba levegőjét használják el az égés során. Ezek jól szigetelő ajtók és ablakok esetén nem jutnak elég levegőhöz és - legyen bármennyire jó huzata is a kéménynek - másodpercek alatt veszélyes mennyiségű szén-monoxid jöhet létre. Ezért még a hideg időjárás esetén is szellőztessen rendszeresen!