Az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a nap folyamán Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém, Zala és Pest megyében, valamint Budapesten olyan heves zivatarok várhatók, amelyeket akár óránkénti 90 kilométeresnél erősebb szél, nagy méretű jégdarabok kísérhetnek, s rövid idő alatt akár 50 milliméternyi eső is eshet.

Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas megyében a várható heves zivatar és a felhőszakadás miatt jelenleg elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt írta: délutántól a Dunántúlon és az Alföldön egyaránt várható zivatarok kialakulása, amelyek délnyugat felől észak, északkelet felé helyeződnek át. A zivatarokat rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék, jégeső és viharos széllökések kísérik. Késő este és az éjszaka első felében a középső és az északkeleti országrészben lehetnek még hevesebb zivatarok - tették hozzá.

Csütörtökön az ország keleti harmadán alakulhatnak ki a heves zivatarok, amelyet viharos szél, nagy méretű jég és rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék kísérhet - közölték.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) mindenkitől azt kéri, hogy kövesse az időjárási előrejelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján, valamint a katasztrófavédelem Facebook-oldalán, "VÉSZ" alkalmazásán, illetve honlapján közzétett információkat.