A hazai gázfelhasználás visszaesése miatt ugyanis hazánk az elmúlt öt évben durván egy évnyi fogyasztásnak megfelelő mennyiséggel kevesebb energiahordozót vett a Gazpromtól, mint amennyire kötelezettséget vállalt. Mivel pedig az importigény egyre nagyobb részét képes nyugatról is fedezni az ország, a durván 10 milliárd köbméternyi beragadt orosz gáz akár 3-4 évre is elegendő lehet a hazai igények fedezésére.

A három éves "türelmi időt" pedig Magyarország akár még előnyére is fordíthatja: okos energiapolitikával versenyelőnyre is szert tehetünk a többi régiós országgal szemben. Az egyetlen kockázati tényezőt ennek megvalósulásában a kormányzat, állami szerepvállalás növelésére vonatkozó törekvései jelentik: ha az MVM nagyon rátelepszik a piacra, könnyen belefuthatunk egy az 1996-oshoz hasonlóan rossz szerződésbe, ami újabb több évtizedes béklyót jelentene.

A kifutó szerződés egyik legérdekesebb pontja egyébként az, hogy az át nem vett mennyiséget elvileg teljes egészében ki kellett volna fizetnie a kontraktust aktuálisan kezelő nagykereskedőnek (tehát tavalyig az E.On-nak, majd az MVM-nek). Bár a különböző szerződésmódosítások miatt erre egész biztosan nem került sor: jó néhány 10 milliárd forintnyi kifizetett, de át nem vett gáz így is lehet a rendszerben - olvasható a csütörtökön utcára kerülő Figyelőben.