A UBS bankcsoport közgazdászai a 2015-2016-os időszakra szóló átfogó prognózisukban közölték: az idei évre 3,1 százalékos, jövőre 2,2 százalékos, 2016-ban 2,4 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban. Az idei növekedést több tényező hajtotta: a háztartások elkölthető jövedelmi hányadát a közműdíj-csökkentésekből eredő dezinfláció duzzasztotta, az autóipari kapacitásbővülés élénkítette az ipari termelést. Ehhez járult a választások előtti lazább költségvetési politika, és az előző, 2007-2013-as európai uniós költségvetési ciklusból származó EU-folyósítások felhasználásának gyorsítása, amely lendületet adott a beruházásoknak.

Ezek a hatások 2015-ben már halványulnak, emellett a lanyha euróövezeti teljesítmény és a szigorodó magyar költségvetési politika is lassítja majd a magyar gazdaság növekedési ütemét. Azzal számolnak ugyanakkor, hogy az MNB jövőre 0,90 százalékponttal 3,00 százalékra, 2016 végéig további 0,50 százalékponttal 3,50 százalékra emeli alapkamatát a jelenlegi 2,10 százalékról.

Ennek a piaci várakozásokat jóval meghaladó előrejelzésnek az alapja a UBS azon prognózisa, hogy a Federal Reserve 2015 második negyedében végrehajtja első kamatemelését, a tízéves amerikai kincstárjegy hozama 3,50 százalékig emelkedik 2015 végére, miközben az ECB nem kezd tényleges mennyiségi enyhítésbe.

A UBS elemzői azzal számolnak, hogy ebben a környezetben a forint és a magyar kötvénypiac 2015 közepén portfóliótőke-kiáramlási nyomás alá kerül. Ráadásul 2015 második felétől valószínűleg az infláció is gyorsulni kezd, és mindez várhatóan kamatemelésre készteti az MNB-t.

A magyar gazdaság növekedésének lassulását más nagy londoni házak is jósolják, az MNB várható kamatpályájának citybeli megítélése azonban nem egyértelmű; vannak kamatcsökkentéssel számoló előrejelzések is.

A JP Morgan novemberi prognózisa szintén a magyar gazdaság növekedésének lendületvesztését valószínűsíti, arra a véleményükre hivatkozva, hogy a választások előtti erőteljes költségvetési beruházás-ösztönzés hatásai gyengülnek, és a járműiparból is "fogy a gőz". Jövőre várhatóan a devizahiteleseknek járó visszatérítésből eredő fogyasztási többlet, valamint az MNB kiterjesztett növekedési hitelprogramja lesz a magyar gazdaság fő hajtóereje, de ezek sem lesznek elégségesek ahhoz, hogy 3 százalék felett maradjon az éves GDP-növekedési ütem.

Ennek alapján 2015-ben 2,2 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban az idei évre valószínűsített 3,3 százalékos bővülés után. Szerintük ez a lassulás, az MNB célszintje alatti infláció és az ECB várható további monetáris enyhítési lépései miatt megnőtt a valószínűsége annak, hogy a magyar jegybank 2015 elején újabb kamatcsökkentéseket hajt végre.

A Barclays nemrégiben azt közölte, hogy "más véleményen van", mint az MNB monetáris tanácsa, amelynek alapállása és nyilatkozatai hosszú távú kamattartásra utalnak. A Barclays elemzői azt valószínűsítették, hogy a magyarországi inflációs környezet és a romló euróövezeti kilátások végül ráveszik az MNB-t a kamatcsökkentési ciklus újraindítására, akár már 2015 első negyedében.


Ha a magyar jegybank a következő inflációs jelentésekben a gyenge adatok miatt lefelé korrigálja 2015-re és 2016-ra szóló prognózisait, az megteremtené a lehetőséget a további kamatcsökkentésekhez - vélekedtek a Barclays közgazdászai.