Ha az Európai Bizottság május 2-án valóban dönt a kötelezettségszegési eljárásokról, akkor bő négy hétig tartó értékelés után fejti ki véleményét a magyar kormány március 30-án elküldött leveléről. A legnagyobb figyelem a jegybanktörvényt érintő eljárást fogja övezni (hiszen ez hivatalos előfeltétele az IMF-tárgyalások megkezdésének), ami jelenleg az első szakaszában tart és Brüsszel legutóbb "csak" pótlólagos tájékoztatást kért ezzel kapcsolatban.

Az elmúlt napok információi szerint Brüsszel és a magyar fél is kitart korábbi álláspontja mellett, vitás pont maradt a jegybankárok eskütételének és fizetési plafonjának ügye (az eljáráson kívül a nemzetközi szervezetek súlyosabb aggályokat is felvetettek). Ha ebből indulunk ki, akkor könnyen elképzelhető, hogy jövő héten a második szakaszába lép a jegybanktörvénnyel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás (Brüsszel véleménnyel ellátott levelet küld Budapestre) és innen már csak egy lépés az Európai Unió Bírósága, amire a magyar kormány többször is utalást tettaz elmúlt napokban.

A tervek szerint Orbán Viktor miniszterelnök jövő hétfőn tárgyal José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, így a szerdai brüsszeli döntés ezzel is összefügghet.

Az Európai Bizottság január 17-én jelentette be, hogy három ügyben kötelezettségszegési eljárást indít Brüsszel Magyarország ellen, és ezek egyike az idén életbe lépett új magyar jegybanktörvényt érinti. A dokumentumból kiolvasható volt, hogy Brüsszel számos pontban fogalmazta meg aggályait.

Időközben az is világossá vált, hogy a jegybank függetlenségének rendezése az egyik előfeltétele az IMF-tárgyalásoknak, vagyis a jegybanktörvényt érintő kötelezettségszegési eljárást rendezni kell ahhoz, hogy a nemzetközi szervezetek leüljenek a magyar kormánnyal a tárgyalóasztalhoz (ebből a szempontból fontos esemény volt az ötoldalú találkozó a kormány és a nemzetközi szervezetek között). Ennek érdekében Brüsszel a kifogásolt pontok módosításának parlamenti elfogadását várja el.

Az Európai Bizottság március hetedikén jelentette be , hogy a három kötelezettségszegési eljárásból kettő a következő szakaszba lép, a jegybanktörvényt érintő eljárás viszont nem, csak további tájékoztatást kért az EB. A kormány válaszolt Brüsszelnek, ezért most mindenki arra vár, hogy a Bizottság végre konkrétan is megszólaljon az ügyben, és kialakítsa hivatalos álláspontját a jegybanktörvényt érintő módosító javaslatokról. A mostani lapértesülés szerint már csak pár napot kell várni.