A JP Morgan elemzői a felzárkózó térség jövő évi kilátásairól összeállított, csütörtökön ismertetett átfogó előrejelzésükben megerősítették azt a várakozásukat, hogy az MNB már 2016 első negyedétől ismét kamatcsökkentésekbe kezd. Szerintük a magyar jegybanki alapkamat a jelenlegi 1,35 százalékról az újabb enyhítési ciklus végére 1,00 százalékig csökkenhet, de a cég londoni elemzői nem zárják ki az ennél alacsonyabb MNB-kamatmélypontot sem.

A JP Morgan közgazdászai hangsúlyozzák: várakozásuk szerint az MNB - bár egyértelmű jelzést küldött piacnak arról, hogy az alapkamat jelentősége csökkent, és inkább nem konvencionális monetáris eszközök használata várható - mégis hajlik majd a további kamatcsökkentések megfontolására, ha az euróövezeti jegybank (ECB) kiterjeszti mennyiségi enyhítési ciklusát, és ha a növekedés vagy az infláció negatív meglepetést okoz.

Lefelé ható kockázatok

A JP Morgan elemzői közölték: a magyar gazdaság növekedésére és az inflációra egyaránt lefelé ható kockázatokat látnak. A jelenleg érvényes prognózisuk azt valószínűsíti, hogy az ECB decemberben 0,10 százalékponttal csökkenti betéti kamatát, eszközvásárlási programjának keretösszegét 10 milliárd euróval havi 70 milliárd euróra emeli, a program futamidejét pedig három hónappal, 2016 decemberéig kiterjeszti.

A JP Morgan londoni elemzői már korábbi előrejelzéseikben is kifejtették azt a véleményüket, hogy ha mindez megtörténik, az növelné a közép-európai EU-gazdaságok jegybankjainak hajlandóságát a negatív előretekintő reálkamatok elfogadására, és ennek alapján tovább enyhíthetik monetáris politikájukat.

A cég csütörtöki előrejelzésében közölte, hogy az általa korábban becsült 2,8 százalék helyett az idén 2,6 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban, jövőre pedig 2,3 százalékra tovább lassuló növekedéssel számol. A JP Morgan londoni elemzői ugyanakkor 2017-re már 2,7 százalékra visszagyorsuló magyar GDP-növekedést jósolnak.

A JP Morgan a jövő évi magyar növekedési előrejelzésére is mindazonáltal lefelé ható kockázatokat lát, két okból: az egyik a Volkswagen-botrány, a másik az a lehetőség, hogy a kínai gazdaság lassulása hatással lehet a német gazdaságra.

További kamatvágás nincs kizárva

Az MNB további kamatcsökkentéseinek lehetőségét más nagy londoni elemzők sem zárják ki teljesen, de nem is jósolják annyira egyértelműen, mint a JP Morgan. A Bank of America-Merrill Lynch (BofA Merrill Lynch Global Research) jelenlegi alapeseti előrejelzése például 2016 végéig változatlan MNB-alapkamatot valószínűsít. A legutóbbi prognózisuk szerint az MNB-nek, mielőtt ismét hozzányúlna az alapkamathoz, további olyan bizonyítékokra lenne szüksége, amelyek ezt indokolják.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői is úgy vélik azonban, hogy negatív növekedési vagy inflációs meglepetések esetén már valószínűvé válna a további kamatcsökkentés, tekintettel az MNB enyhítésre hajló alapállására.