Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakszervezetek a munkaadók és a kormány a héten egyeztek meg a minimálbér 15 százalékos emelésről, ezzel párhuzamosan a szociális hozzájárulási adó (szocho) 5 százalékpontos csökkentésről. Emellett a miniszterelnök bejelentette a társasági adó 19, illetve 10 százalékos kulcsának csökkentésről, így januártól egységesen 9 százalék lesz a társasági adó kulcsa.

Eközben a költségvetés októberi adatai lenyűgözőék, a tízhavi egyenleg 57 milliárd forintos pluszt mutat - erre emberemlékezet óta nem volt példa. Tavaly a tízhavi hiány 893 milliárd forint volt - olvasható az OTP elemzési központjának gyorsjelentésben. A KSH az tavalyi hiányt - elszámolástechnikai okok miatt - a GDP 1,9 százalékáról 1,6 százalékára csökkentette.

Ebben a környezetben az OTP felülvizsgálta az államháztartási (áht) egyenlegre adott előrejelzését; a bank elemzői szerint idén a deficit a GDP 1, 2017-ben pedig 1,1 százaléka lesz, szemben a kormány 1,7, illetve 2,4 százalékos prognózisával. Az elemzők emlékeztetnek arra, hogy a kormány látva az idei szufficites egyenleget már döntött az 2016 végi kiadások növeléséről: tőkeemelést kap az Eximbank Zrt., valamint pluszpénzeket folyósítanak a nagyvárosok és az ipari parkok fejlesztésre - emiatt a bank az idei deficitvárakozását a korábbi 0,9 százalékról 1 százalékra "emelte". Jövőre pedig 1,1 százalékos áht-hiányt várnak - szemben a hivatalos 2,4 százalékos kormányzati előrejelzéssel és az elfogadott 2017-es költségvetéssel.

Jövőre folytatódhat a jövedelmek erőteljes emelkedése - ezt dobja meg a 15 százalékos minimálbér-emelés, amely növeli a lakossági fogyasztást, végső soron a gazdasági növekedést. Így a fogyasztásnövekedésnek köszönhetően a gazdasági növekedés az OTP elemzői szerint 2017-ben elérheti a 3,9 százalékot - mindezt a kormány által tervezettnél jóval magasabb, 2,4 százalékos infláció mellett. Ehhez képest a kabinet hivatalos prognózisa szerint a 2017-es infláció 0,9 százalék és az élénkítő csomag elfogadása előtt még 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel számoltak - ám ezt az előrejelzést a kormánynak mihamarabb újra kell számolnia.