Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Trendforduló következett be a gazdaságban - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke. Simor András korábbi jegybankelnök 2012 elején közölt prognózisával ellentétben oldódik a bizalomhiány Magyarországgal szemben, nem fagyott be a hitelezés, a forint árfolyama gyengült ugyan, de stabil. Jelentősen javulnak a beruházási kilátások, csökken a GDP-arányos államadósság és a finanszírozási költség is. A magyar gazdaság lassulhat a következő években, de a növekedés a visegrádi országokéhoz hasonlóan együtt 2018-ig 3 százalék körül várható. A következő években az alacsony olajár okán a kelet-közép-európai országokban alacsony marad az infláció, és remélte, hogy 2015-2016-ban az államadósság kezelése a korábbinál kisebb terhet jelent majd, "2018 környékén pedig bruttó nullszaldós költségvetés készülhet".

A 2011 végi 470 milliárd forintról mostanra 2500 milliárd forintra bővült a lakossági állampapír állomány, amely már 17 százalékot tesz ki a teljes állampapír állományon belül. Eaz adósságkezelő programjának, a versenyképes áraknak, új termékek bevezetésének, a hálózatbővítésnek és az aktív marketingkampánynak köszönhető - mondta Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Idén és várhatóan jövőre sem tervezünk devizakibocsátást, helyette a teljes finanszírozási szükségletet belföldről, forintban próbáljuk megoldani - mondta Borbély. Ez alól a letelepedési kötvény és a belföldre, lakosságnak értékesített Prémium Euró Magyar Államkötvény a kivétel.

A külföld felé fennálló kitettség csökkenését a hitelminősítők is értékelik. Az S&P is elismerte, hogy Magyarországnak jelentősen csökkent a külföldi kitettsége azáltal, hogy részben a lakossági hitelezésben és az államadósságon belül is mérséklődött a külföldi és a deviza részarány. Ezt szeretnénk tovább folytatni - mondta az ÁKK vezérhelyettese.