Visszavette a magyar befektetések súlyozására adott ajánlását pénteken a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport, azzal a véleményével indokolva az átértékelést, hogy a romló növekedési kilátások megnehezítik a kormány adósságcsökkentési programjának kivitelezését.

A cég londoni elemzői szerint emellett fennáll a kockázata a magyar adósbesorolások rövid időn belüli visszaminősítésének is.

A ház londoni befektetési és elemző részlege pénteken közölte, hogy az általa vezetett globális felzárkózó piaci kötvényindex (EMBIG) modellportfoliójának általános átsúlyozása keretében most taktikai alulsúlyozásra ajánlja a magyar befektetéseket a tavaly november óta érvényben volt piaci súlyozású ajánlás helyett.

A JP Morgan londoni elemzői az új ajánláshoz fűzött indoklásukban hangsúlyozzák, hogy a magyar költségvetési politika a helyes irányban halad, és a kormány gyors intézkedéseket tett a gyengülő növekedésből eredő bevételkiesés pótlására. A ház mindazonáltal fenntartja azt a véleményét, hogy a hivatalos GDP-növekedési várakozás "túlzottan derűlátó", és emiatt várhatóan további intézkedések válnak szükségessé a költségvetési és adósságcsökkentési célok teljesítése érdekében.