Az 1206 munkáltató válaszaira épülő országos felmérés résztvevői csaknem 351 ezer főt foglalkoztatnak. Az adatok alapján visszaesett az előző években, évtizedekben bevált év végi juttatási forma alkalmazása. Ma elsősorban pénzt adnak a gazdasági társaságok és a különféle intézmények a karácsonyi időszakban. A válaszadók 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan számíthatnak dolgozóik pénzbeli jutalomra, további 15 százalékuk tervbe vette azt a kérdőív kitöltésének időpontjában.

A három éve bevezetett Erzsébet-utalvány a második leggyakoribb év végi jutalmazási mód. A megkérdezett cégek 19 százaléka él ezzel a lehetőséggel, és további 11 százalék tervbe vette azt. Természetbeni juttatást pedig a munkáltatók 11 százaléka ad év végén, további öt százalék nyilatkozott úgy, hogy tervez ilyenfajta jutalmat. Egyéb jutalom alkalmazásáról 13 százalék számolt be, további 10 százalék pedig tervez ilyet.

A felmérés szerint annak ellenére, hogy a válaszadó munkáltatók 2013-at jóval pozitívabbnak ítélik, mint az előző éveket, mégis egyfajta óvatosság jellemzi őket. A korábbi évek nehéz helyzete sok szervezetet indított el az előremenekülés irányába. A felmérésben is mért eredményességet, a fejlődést azonban fenn is kell tartani.