Két javaslat merült fel a monetáris tanács ülésén: a tartás és 25 bázispontos csökkentés. Végül a tanács túlnyomó többséggel a tartás mellett döntött - mondta Simor András jegybankelnök a monetáris testület kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatón.

Január óta érezhetően optimistább a befektetői hangulat. Ebben a globális környezetnek és országspecifikus tényezőknek egyaránt szerepe van - utóbbi elsősorban az EU/IMF-hitelmegállapodás körüli bizalmat jelenti. A kockázati tényezők tartós javulásához azonban a hitelmegállapodás megkötése szükséges, mindez óvatos monetáris politikát indokol - fogalmazott Simor.

Hozzátette: huzamosabb ideig cél feletti lesz az infláció, de a cél 2013 első felében elérhető. A januári inflációs adat ugyan meglepetést okozott, a vártnál magasabb volt az indirektadó-emelések, az árfolyamgyengülés következtében kialakult magasabb üzemanyagáraknak köszönhetően. Az is elképzelhető, hogy ezen felül a cégek drágításra használták fel az áfaemelést - mondta a jegybankelnök. Aláhúzta azonban, hogy egyszeri adatok alapján korai lenne erről nyilatkozni: a márciusban publikálásra kerülő inflációs jelentés ad erről iránymutatást.

Simor szavai szerint a gazdaság érdemi növekedése 2013-ban indulhat meg, azonban még akkor is elmarad a potenciális szinttől, így a munkanélküliségi ráta tartósan magas marad. A negyedik negyedéves GDP-adat a vártnál jobb lett, azonban a részletei még nem ismertek, így még korai lenne ebből következtetni - fogalmazott. Hozzátette: a lakossági fogyasztásnál és a beruházásnál nem számít a jegybank növekedésre.

Eddig csak jogvita volt a jegybanki fizetések körül, viszont most már Magyarország pénzügyi megállapodását veszélyezteti a kérdés. Ezért mondtam le most a fizetésemről - mondta Simor. Ugyanakkor cél, hogy az MNB értelmes bérstratégiát folytasson - válaszolta arra a kérdésre, hogy miért ragaszkodik a többi jegybankár bérének sértetlenségéhez.

A kereskedelmi bankszektor fölső 10 százalékának fizetéséhez még Járai Zsigmond volt jegybankelnök idejében kötötte a fizetéseket az MNB, az elmúlt években azonban a pénzügyi szektort jellemző fizetések harmadik negyedében, most pedig a medián szintnél tart. A jegybankban a bértömeg több mint harmadával csökkent.

A vállalati hitelezést élénkítő eszközök kapcsán az MNB a bankokkal egyeztett, a jelzáloghiteleket érintő módosító javaslat pedig majd idővel az Országgyűlés elé kerülhet.

Az ülés jegyzőkönyvét március 14-én teszi közzé az MNB