A monetáris tanács megítélése szerint a forint elmúlt időszakban tapasztalt leértékelődése nincs összhangban a magyar gazdaság fundamentumaival. Az árfolyam leértékelődése rontja az inflációs kilátásokat, és a gazdasági szereplők mérlegalkalmazkodási kényszerét is erősíti. Amennyiben az európai pénzügyi piacokat jellemző kockázatkerülés növekedése tartósnak bizonyul, szükségessé válhat a monetáris kondíciók fokozatos szigorítása - jelezte a monetáris tanács (mt) a keddi nem kamatmeghatározó ülésén.

A kamathoz a menetrend szerint legközelebb november 29-én, azaz két hét múlva nyúlhat a monetáris testület.

A piac többsége mielőbbi és határozott kamatemelést vár

A forint az elmúlt hónapokban folyamatosan gyengült, szakértők szerint a piac már jó ideje szigorítást vár a monetáris testülettől. Ráadásul nem sok apró kamatemelést, hanem egy egyszeri nagyobb szigorítást vár. A monetáris tanács azonban ehhez képest még óvatos. Ha emel, akkor is csak fokozatosan teszi.

Jelenleg az irányadó ráta 6 százalékon áll. Az elemzők egy hete még tartást vagy maximum egy év végi 50 bázispontos emelésről beszéltek, hétvége óta viszont egy egyszeri 150-200 bázispontos szigorítást is elképzelhetőnek és szükségesnek tartanak.

A jegybank szóbeli intervenziónak is tekinthető jelzése nem vol meglepetés. Ha valami meglepő, akkor az az, hogy a forint jelentős gyengülése ellenére eddig elmaradt a jegybanki kommunikáció - mondta Barta György, a CIB Bank közgazdásza az MTI-nek.

A forint gyengeségét az elemző szerint külső hatások okozzák, ugyanakkor a piacok megnyugtatásához megfelelő fiskális politika is kell. Egyelőre az is visszatarthatta az MNB-t a kamatemeléstől, hogy akkorra tartogassa a munícióját, amikor a helyzet esetleg tovább romlik - tette hozzá Barta.

Fejlövéssel lenne egyenértékű a szigorítás?

Magyarországnak más eszközökkel kellene erősíteni a forintot, nem a kamatemeléssel. A ráta megemelése ugyanis a jelenlegi környezetben a gazdaság lassulása mellett egy "fejlövéssel" érne fel - nyilatkozta a Bloombergnek a hazai elemzőkkel ellentétes véleményét a Citigroup londoni szakembere.

Luis Costa szerint a forint utóbbi hetekben tapasztalt gyengülése egyre nagyobb nyomást helyez a jegybank döntéshozóira. A jegybank csínján szokott bánni a devizaintervenciókkal a piacon, most viszont félre kell tenni félelmeit, hiszen a következő lépés már a kamatemelés lenne. Biztos vagyok abban, hogy a magyar belső fogyasztás jelenlegi visszaesése mellett ők sem szívesen emelnének, egy ilyen lépés fejlövéssel érne fel - mondta Luis Costa.

Az elmúlt napokból kiderült, hogy a londoni elemzők közül többen pozitívabban látják a hazaiknál a magyar folyamatokat. Így többen Magyarország leminősítését is elkerülhetőnek látják.

Miért volt szükség a jegybank üzenetére?

Bár az mt részletes helyzetjelentést nem szokott adni a nem kamatmeghatározó ülésen a gazdaság állapotáról, lehetett arra számítani, hogy reagálnak az elmúlt napok eseményeire. A forint ugyanis az euróval szembeni történelmi mélypontjára ért hétfőn, ennek oka számos lehet.

A nemzetközi események sem rózsásak, ám a hazai deviza gyökeresen más utat járt be a térség devizáihoz képest, így az okot a magyar viszonyokban kell keresni.

Hétvégén a Fitch Ratings és a Standard & Poor's is tett még egy lépést az ország leminősítésének irányába, azonban ez nem lephette meg a befektetőket, ugyanis hónapok óta szólnak a híresztelések egy esetleges leminősítésről. Ez ehhez képest még pozitív hírnek is tekinthető akár. A végtörlesztés is nyomást helyezhetett a forintra, azonban a jegybank a devizatartalékai terhére igyekezett tompítani a nyomást.

Mindemellett az Államadósság Kezelő Központ hétfőn immár másodszor nem fogadott el egyetlen ajánlatot sem aktuális aukcióján, ezúttal a hathetes kincstárjegyeket nem sikerült eladni. Emellett a magyar CDS-felár a második legmagasabb a régióban, csak Ukrajna előzi meg.

A keddi három hónapos dkj-aukción ugyanakkor egy átlagosnak számító 2,5-szeres érdeklődés mellett sikerült értékesíteni a hazai papírokat. A 6,71 százalékos átlaghozam ugyanakkor 24 bázisponttal haladta meg a hétfői másodlagos piaci benchmarkot.

A fenti hozamok már jelzik, hogy a piac beárazta a monetáris szigorítást - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Úgy tűnik e körül van az a kamatszint, amely vonzóvá teszi a forinteszközöket - jegyezte meg. Alátámasztja ezt az elemző szerint az is, hogy a forint viszonylag stabil volt kedden a devizapiacon.