A Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek által jegyezett dokumentum szerint a kivitelezést három fő építési ütemre lehet osztani. A három szakasz kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárások lefolytatása egy időben történik, így a középső szakaszon is megkezdhetők lesznek a felújítási munkák.

Ezt segíti elő az, hogy a déli és északi szakaszok építésének ideje alatt, a középső szakaszon, a metró csökkentett üzemidőben, hajnali fél öt és este nyolc óra között közlekedne, így a megnövelt éjszakai üzemszünetben és a hétvégi vágányzárak idején a középső szakasz felújítási munkái is végezhetők.

A déli és északi szakasz átépítését, forgalomba helyezését követően a középső szakaszt tervezik majd lezárni. A munkálatok idején az utasokat pótlóbuszokkal szállítják. A kivitelezés optimális esetben novemberében kezdhető meg, a metróvonal forgalomba helyezésének határideje 2019. június vége, a korszerűsítési munkák kivitelezésének teljes befejezése 2019. szeptember 30. A projekt várhatóan 137,5 milliárd forintból valósul meg.

A dokumentum szerint a vonalszakasz fejlesztési munkái során alapkövetelmény a meglévő állapot javítása, üzembiztos állapot kiépítése 80 kilométer/órás tervezési sebesség biztosítása mellett.

A biztosítóberendezés és az Automata Vonatvezető Rendszer(AVR) funkcionálisan továbbra is kielégíti a forgalmi, technológiai igényeket, ezért alapvetően a mechanikus elemek - autóstopok, váltóhajtóművek - szükség szerinti cseréjére, valamint a sínáramkörök, jelzők felújítására van szükség, ami biztosítja a további 20-25 évre történő megfelelő üzembiztonságú működést - olvasható.

A projekt keretében az állomásokat és a felszíni épületeket is felújítják. Felvonókat telepítenek az Újpest-Központ, a Gyöngyösi utca, a Forgách utca, a Lehel tér, a Nyugati pályaudvar, a Deák Ferenc tér, a Corvin negyed, a Nagyvárad tér, a Népliget és a Határ út állomásokon. Funkcionálisan új mozgólépcső építenek ki az Újpest-Városkapu, a Gyöngyösi utca, a Dózsa György út, a Lehel tér, a Nagyvárad tér valamint az Ecseri út állomásokon.

A felújítás során a meglévő "kis emelőmagasságú", valamint az Arany János utcai és Nyugati pályaudvari állomásoknál a "nagy emelőmagasságú" mozgólépcsőket kicserélik, továbbá a meglévő "nagy emelőmagasságú" mozgólépcsőket teljes felújítják. A "zajszegény sínleerősítéseket", hangelnyelő burkolatokat, valamint hangcsillapító egységeket alkalmaznak majd. A tervezett felújítások érintik továbbá az áramellátás korszerűsítését, a vasúti, távközlési, hírközlési berendezések felújítását és cseréjét, a járműtelep fejlesztését is.

A 3-as metróvonal hossza 17,3 kilométer 20 állomással. A vonalon 120 méter hosszú szerelvények futnak. A vonalon naponta mintegy félmillió ember utazik. A projekttel kapcsolatos döntéseket tartalmazó előterjesztés elfogadásával a testület támogathatja a projektről szóló, a BKV Zrt. és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közötti támogatási szerződés megkötését.

A Fővárosi Közgyűlés a jövő szerdai ülésén tárgyalhat még a rekonstrukció miatt szükséges járműpótlásról is. Az erre vonatkozó előterjesztést "későbbi időpontban" bocsátják rendelkezésre.