Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság regionális főigazgatósága még mindig vizsgálja, hogy a kohéziós források felhasználását az április közepén átalakított magyar intézményi rendszerben is az előírásoknak megfelelően végzik és ellenőrzik-e. A BruxInfo úgy értesült, hogy az új számlák benyújtása és a jövőbeni fizetések szempontjából lényeges döntés alapvetően négy revízió eredményén múlik. Ebből kettőt a magyar auditáló hatóság végez el, amely már eljuttatta jelentéseit Brüsszelnek, ezeket jelenleg is tanulmányozzák.

A könyvvizsgálói jelentések egyike az irányító hatóságok funkcióinak a felelős minisztériumokhoz történő átirányítását, míg a másik a közreműködő hatóságok minisztériumokba való beolvasztását nézte át.

Ezzel párhuzamosan azonban bizottsági revizorok is ellátogattak július 6. és 10. között Magyarországra, és rövidesen ők is elkészítik ugyanebben a tárgyban a két jelentésüket. A bizottság szakszolgálatai ezt követően a négy jelentés tükrében alakítják majd ki a véleményüket arról, hogy az uniós támogatások menedzselése és a kifizetések ellenőrzése az új struktúrában is hatékony módon biztosítva van-e, és a magyar hatóságok által benyújtandó számlák kifizethetők-e vagy sem - értesült a Bruxinfo.

A brüsszeli internetes portál azt írja, az Európai Bizottság hivatalosan nem szakította meg ugyan a kifizetéseket (ezt nem is tehette meg), de azt nyilvánvalóvá tette, hogy a helyzet tisztázásáig nem áll módjában kifizetni egyetlen új számlát sem. Ez a fizetési moratórium az április 15. után benyújtott számlákra vonatkozik. A magyar hatóságok Brüsszellel egyetértésben az intézményi változtatások, vagyis április 15. óta nem nyújtottak be új számlákat a bizottságnak. Az április 15. előtt kiállított számlákat viszont minden további nélkül kifizetik, a kifizetések általános befagyasztásáról tehát nem lehet beszélni.

Magyarország 2007 és 2013 között körülbelül 8200 milliárd forint felzárkóztatási támogatásra jogosult. A legfrissebb, július közepi helyzetet tükröző kimutatások szerint Magyarország számára elérhető strukturális és kohéziós alapok valamivel több, mint kétharmadát (66 százalékát) hívta le, vagyis ennyi kifizetés érkezett Brüsszeltől - emlékeztet a Bruxinfo. A 2007-13-as időszakra vonatkozó időszak pénzügyi kerete terhére 2015. december 31-ig lehet fizetési kérelmeket küldeni.