Az elvileg nonprofit állami közműcég, a Főgáz tavaly az első félévben 1,2 milliárd forint nyereséget ért el a fogyasztóitól származó bevételén - írta a Népszabadság. A vállalat 2015 egészében is milliárdos nagyságrendű profitot zsebelt be. Ez független attól, hogy tavaly ötmilliárd forint jutott felújításokra. A lap megjegyzi, hogy a Főgáz az elmúlt évben saját forrásaiból vásárolta meg a GDF Suez két vidéki vállalkozását.

A Népszabadság furcsának találja, hogy a nonprofit állami cég nyereséges (egyébként évtizedek óta az), miközben külföldi hátterű versenytársai, amelyek profitorientáltak, égetik a pénzt. Nem segíti az eligazodást, hogy a kormány nem válaszol világosan arra a kérdésre, mit ért nonprofit működés alatt. Tavaly ez abban nyilvánult meg, hogy az állam mint tulajdonos nem vonta el a Főgáz profitját.

Ez a hivatalos indoklás szerint a rezsicsökkentést segíti, ám a nyereség visszaforgatása legfeljebb közvetve szolgálhatja ezt a célt, mivel forrást biztosít a vállalat technikai színvonalának megőrzésére és javítására. Kormányzati források szerint jobb, ha a cégnél marad a profit, mint ha bekerül a költségvetésbe.

Kétségtelen, hogy mindkét esetben csak kis hatást gyakorolhat a fogyasztók gázszámláira.