Kaszáltak a magyar szállodák - kevesebb német jött

Az elmúlt év első 11 hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben emelkedett, miközben a szállásdíj-bevétel számottevően nőtt - jelentette a KSH. A vendégek hatmilliárd forintnyi szolgáltatásért üdülési csekkel fizettek.
NAPI Online, 2006. január 11. szerda, 09:00

2005. január-novemberben a kereskedelmi szálláshelyekre az egy évvel korábbinál 5 százalékkal több, 3,2 millió külföldi vendég érkezett, akik 10,2 millió vendégéjszakát töltöttek el, ami 2 százalékos növekedést jelent. Az Európai Unió országaiból érkezett vendégekhez köthető a külföldivendég-éjszakák háromnegyede (közel 7,7 millió). A szálláshelyeken a legtöbb éjszakát eltöltő német állampolgárok 5 százalékkal kevesebb éjszakát vettek igénybe, míg az egy évvel korábbinál jóval több brit, ír, japán, portugál és kínai turista érkezett.

A különböző szállástípusok közül a szállodákban, a panziókban és az ifjúsági szállókban nőtt, az üdülőházakban és a kempingekben csökkent a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest. A gyógyszállókban 6 százalékkal nőtt a külföldivendég-éjszakák száma, ezeknek 60 százalékát a német, illetve az osztrák vendégek töltötték el. A külföldivendég-forgalom 2-7 százalékkal bővült Közép-Magyarországon, a Közép-Dunántúl és Észak-Magyarországon, a többi régióban 4-11 százalékos csökkenés figyelhető meg.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek közel 3,3 millió belföldi vendéget és 8,2 millió belföldivendég-éjszakát jelentettek, ami rendre 5 és 3 százalékos növekedést jelentett. A szállodai forgalom nagyobb mértékben bővült az átlagosnál: 13 százalékos volt a vendégek, 11 százalékos a vendégéjszakák számának növekedése. A gyógyszállodákban - a vendégéjszakák száma alapján - 13 százalékkal bővült a belföldivendég-forgalom. A panziókban kisebb mértékben (3, illetve 2 százalékkal) nőtt a belföldi vendégek és vendégéjszakák száma, másutt csökkenés következett be.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 200,3 milliárd forint bevételről számoltak be a jelzett időszakban, ez folyó áron 13 százalékos növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi bevételhez képest. Az összes bevétel 53 százaléka a szállásdíjakból, 24 százaléka a szálláshelyi vendéglátóegységek forgalmából, 23 százaléka a szálláshelyek által nyújtott egyéb szolgáltatásokból származott. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági 11 havi árindexe 6 százalékos növekedést jelzett.

2005. november 30-án 1901 kereskedelmi szálláshely, ezen belül 686 szálloda üzemelt az országban. 2004 novemberéhez képest a működő szállodák száma 21-gyel, a rendelkezésre álló szállodai szobák száma 1340-nel nőtt.

Január-novemberben a kereskedelmi és magánszálláshelyek közel 6 milliárd forint értékben fogadtak el üdülési csekket. Novemberben 1802 kereskedelmi szálláshelyen - köztük 653 szállodában - és 1001 magánszálláshelyen volt lehetőségük a vendégeknek üdülési csekk beváltására.

HOZZÁSZÓLÁSOK