Az elmúlt 20 évben a magyar büntetőjog gyakorlatilag nem védte meg a munkavállalókat a munkaadók túlkapásaitól, a kizsákmányolástól - mondta el a politikus az MTI tudósítása szerint. Az új büntető törvénykönyv tárgyalásakor az LMP szeretné elérni, hogy jogi szankciókkal támasszák alá a munkavállalók jogait. Ezért a párt három ponton javasolja kiegészíteni az új Btk.-t - fűzte hozzá.

Egyrészt meg kell védeni a munkavállalókat attól, hogy politikai véleményükkel, illetve a magánéletükkel kapcsolatban érje őket retorzió.

Másodjára azt javasolják, hogy az "aki ebben az országban a XIX. századi rabszolgamunkára emlékeztető módon foglalkoztat embereket, abból húz hasznot, hogy embereket embertelen körülmények között (...) éhbérért dolgoztat", arra sújtson le a törvény szigora - mondta Schiffer András. A politikus hangsúlyozta: Magyarországon nem létesülhet kaszárnyakapitalizmus, a magyar munkavállalókat meg kell védenie az Országgyűlésnek, a törvényeknek.

A harmadik javaslat a közfoglalkoztatással való visszaélést szankcionálná, mint például amikor egy polgármester a saját hasznára foglalkoztat közmunkásokat.

Schiffer András szerint mind a három esetkörben nemcsak a munkáltatót büntetnék, hanem azt is, aki erre rábírja a munkáltatói jogok gyakorlóját.