Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tíz-tizenöt éven belül demográfiai szökőár moshatja el a nyugdíjrendszer nagy részét - mondta a Magyar Nemzetnek Farkas András nyugdíjszakértő annak kapcsán, hogy Vona Gábor Jobbik-elnök vitára hívta Orbán Viktor kormányfőt. Szerinte ezen az eszmecserén mindkettejükre rá kellene kötni egy hazugságvizsgáló gépet.

Aki most megy nyugdíjba, az a nettó fizetésének 66 százalékára számíthat, ám ha nem változik a mostani felosztó-kirovó rendszer, amelyben a munkában állók befizetéseiből fizetik a nyugdíjakat, akkor 2030-ra ez az arány 50 százalékra, majd 2040-re 34 százalékra csökken - állítja a szakértő.

A nagy létszámú Ratkó-korszak tagjai 2022-re vonulnak nyugdíjba. Ennek nyomán felborul a befizetők és a nyugdíjasok aránya. A kevés befizető miatt 2030-ra kiesik a nyugdíjkassza negyede. Jövőre "csak" 110 milliárd forinttal kell kiegészíteni az aktív munkavállalók befizetéseit, ami nagyságrendekkel nőhet.

Rontja a helyzetet, hogy a bevételi oldalon 27-ről 22 százalékra mérsékelték a munkáltatok befizetéseit. Ez 370 milliárd forinttal csökkentette a bevételeket. Jelenleg 73 ezer nyugdíjas kap havi 50 ezer forintnál kevesebbet és egymilliónak hoz 50 és 100 ezer közötti összeget a postás.