Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magánszemély a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján abban az esetben tehet adójáról rendelkező önkéntes kölcsönös pénztári, nyugdíj-előtakarékossági valamint nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot, ha rendelkezik az összevont adóalapba tartozó jövedelemmel (önálló és nem önálló tevékenységből származó és egyéb jövedelemmel), és ennek az adóalapnak az adója az adókedvezmények levonása után elegendő a nyilatkozatban megjelölt összeg átutalására. Az adó 1+1 százalékáról történő rendelkezés alapjául pedig a kedvezmények és a rendelkező nyilatkozat alapján átutalt összeg levonása után az összevont adóalap adójából fennmaradó rész szolgálhat.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény (Katv.) szerinti adózást (kata) választó egyéni vállalkozók mentesülnek a vállalkozói személyi jövedelemadó vagy az átalányadó megállapítása, bevallása és megfizetése alól. A kisadózó társaságok és azok kisadózóként bejelentett tagjai pedig mentesülnek az adóalanyiság időszakában az adóalany által a bejelentett kisadózónak jutatott jövedelemmel összefüggésben az szja megállapítása, bevallása és megfizetése alól.

A tételes adót fizető kisadózó egyéni vállalkozók és a kisadózó vállalkozások kisadózóként bejelentett tagjai tehát a Katv. hatálya alatt végzett tevékenységükre tekintettel nem szereznek az összevont adóalapba tartozó jövedelmet, jövedelmük után nem fizetnek személyi jövedelemadót, így rendelkező nyilatkozatot sem tehetnek az adójukról. Természetesen, ha ezen magánszemélyek a kata szerinti adózás alá tartozó tevékenységükön kívül szereznek más, az összevont adóalap részét képező jövedelmet (például a kisadózó egyéni vállalkozó munkaviszonnyal is rendelkezik), az utóbbi jövedelemmel összefüggésben rendelkezni lehet az adóról.