Kifogásolta, hogy sokszor rosszabb minőségű élelmiszert árulnak drágábban Magyarországon nemzetközi élelmiszeripari cégek - kommentálta Lázár János a Nébih héten elkészült jelentését. A tárcavezető szerint a 100 élelmiszer itthon és külföldön kapható változatát tesztelő vizsgálata azt tárta fel, hogy a termékek 70 százaléka minőségében vagy összetételében eltért.

A kormány célja, hogy felszámolják az egyenlőtlen helyzetet a keleti és a nyugati tagállamok között. Ezért Brüsszelben, az Európai Unió halászati és agrár, valamint a fogyasztóvédelmi csoportjainál is felszólalt az ügyben Romániával, Bulgáriával és a visegrádi országokkal együtt. A miniszter elmondta, hogy elsősorban azért küzdenek, hogy a fogyasztók megfelelő tájékoztatást kapjanak.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége viszont más megállapításra jutott a Nébih-jelentés kapcsán: szerintük egyértelműen megállapítható, hogy az itthon és külföldön megvásárolt termékek túlnyomó többsége között semmiféle összetételbeli vagy érzékszervi különbség nem volt.

A Nébih maga azt írta az összefoglalóban, hogy kettős mérce működik az európai élelmiszerpiacon. Viszont a szövegben többnyire apróbb eltéréséket tártak fel.