Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legnagyobb hangsúlyt természetesen a zikavírus kapta, Szentes Tamás hangsúlyozta, hogy a fertőzés reális kockázatot jelent ugyan, de ezt a minimálisra lehet csökkenteni akkor, ha betartják a megelőzésre irányuló útmutatásokat.

A javarészt szúnyogok által továbbított zikavírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elsején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. A WHO szerint az amerikai kontinensen idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott másfélmillióra teszik a fertőzések számát. A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. A zikavírus kisfejűséget (mikrokefáliát) és más agyi rendellenességeket okozhat a várandósság idején megfertőződött nők magzatainál.

A legfontosabb a szúnyogok elleni beltéri és kültéri védekezés, ezért Rióban mindenkinek ajánlják a szúnyogriasztó szerek használatát, továbbá hosszú ujjú ruha viselését.

A zikavírus tünetei leginkább egy influenzás megbetegedéshez hasonlítanak: láz, kiütés, fejfájás és nem gennyes kötőhártya-gyulladás, illetve izomfájdalom esetén. Ha a hazaérkezést követő két hétben ezek előfordulnak, orvoshoz kell fordulni. Az ÁNTSZ-nél és a Szent László Kórházban is végeznek olyan diagnosztikai vizsgálatot, amely által kimutatható az esetleges fertőzöttség.

Jelenik Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ utazás-egészségügyi és oltóközpontjának főorvosa hangsúlyozta: Brazíliában a trópusi időszak után most köszönt be a tél, amikor csökken a szúnyogpopuláció, ami a kockázatot is mérsékli. Egy friss kimutatás szerint jelenleg ötszázezer az egyhez a kockázata annak, hogy valaki zikavírussal fertőződik. Ugyanakkor ő is kiemelte a megelőzés fontosságát, továbbá hangsúlyozta, hogy mindenkinél mindig legyen palackozott víz és némi élelem arra az esetre, ha olyan helyszínen lenne, ahol ezeknek az eredete, minősége és frissessége megkérdőjelezhető.

Téglásy György, a válogatott kereteket ellátó szolgálat igazgatója elmondta, mindent megtettek, minden feltételt biztosítanak annak érdekében, hogy a magyar sportolók védettek legyen Rióban, de nekik ügyelniük kell a megelőzésre. Hozzátette, a riói tesztversenyeken egyetlen magyar sportoló sem kapott el szúnyog által terjesztett betegséget.

A tájékoztatón Labancz László, a Sanofi Pasteur üzletág-igazgatója elmondta, a megelőző vakcina kifejlesztésével jól haladnak, az állatkísérleteken már túlvannak. Hamarosan embereken is megkezdik a védőoltás kipróbálását, de az olimpia rajtjáig biztosan nem készül még el.