Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A parlament honlapján elérhető levelében az államfő azt írta: az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprő-ipari szolgáltatás a biztonsági szint radikális csökkenését jelent, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti.

A nemzetközi tapasztalatok szerint a balesetek száma többszörös azokban az országokban, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik - hívta fel a figyelmet Áder János.

A köztársasági elnök emellett jogalkotási kifogást is emelt a törvénnyel kapcsolatban. Annak ellenére ugyanis, hogy az Országgyűlés a jogszabály kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit nem fogadta el, az államfőnek megküldött törvényszöveg sarkalatossági záradékot tartalmazott.

Az államfő arra kérte az Országgyűlést, hogy tárgyalja újra a jogszabályt és a jelzései megfontolásával fogadja el ismét.

A parlament kedden 119 igen szavazattal, 34 nem ellenében és 23 tartózkodás mellett fogadta el a belügyi feladatokat érintő és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló belügyminiszteri törvényjavaslat egyszerű többséget igénylő rendelékezéseit.

Az elfogadott javaslat indoklása szerint a jelenlegi szabályok évenkénti, illetve kétévenkénti kéményellenőrzés lehetővé tételére kötelezték a családi házakban lakókat, ami adminisztrációs és időbeli terhet jelentett nekik. A jövőben azonban a tulajdonosok szükség szerint maguk rendelhetik meg a továbbra is ingyenes ellenőrzést és tisztítást egy általuk választott időpontra, így nem függnek a szolgáltató munkavégzési rendjétől - hangsúlyozta a belügyi tárca az előterjesztésben.

Az Országgyűlés a törvénymódosító csomag kétharmados többséget igénylő passzusait nem fogadta el, miután azok nem kapták meg a szükséges számú szavazatot. Ezek az önkormányzati törvényt módosították volna nagyrészt azért, hogy megteremtsék a közigazgatási perrendtartási törvénnyel az összhangot.

Örülnek a kéményseprők

A Kéményseprők Országos Szakszervezete üdvözli Áder János köztársasági elnök döntését, miszerint aggályosnak tartja a napokban elfogadott kéményseprésről szóló törvény módosítását és azt újra gondolásra visszaküldi az országgyűlés elé - közölte Vámos Csaba, a szervezet elnöke.

A hazai- és nemzetközi kéményseprő szervezetek egyöntetű véleménye, hogy a köztársasági elnök egy tényeken alapuló, felelős döntést hozott - olvasható a közleményben.