Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A portál szerint Kostelancik kerülve a finomkodást azt mondta, hogy a kormány nyomásgyakorlása miatt egyre csökken a független médiatermékek száma, kézi vezérléssel irányítja a felvásárolt médiumokat és újságíróit, illetve, hogy állami hirdetésnek álcázott támogatásokkal segíti a hozzá hű médiát.

Az ügyvivő emlékeztetett arra, hogy egyes, a kormányhoz szorosan kötődő médiumok egy listát jelentettek meg olyan újságírókról, akik szerintük fenyegetést jelentenek Magyarországra nézve. Ez veszélyes gyakorlat az újságírók szempontjából, és a szabad, független újságírás szempontjából is - mondta.

Az ügyvivő rámutatott, hogy a kormánynak semlegesnek kellene lennie, és felelősséget kell vállalnia minden újságíróért:

A velünk kritikus sajtót is meg kell védenünk, hiszen a sajtó a demokrácia egyik alappillére.

Vannak még itt független és ellenzéki médiumok, amelyek tág szerkesztőségi szabadsággal tudják végezni újságírói hivatásukat. Ez jó dolog. Számuk azonban egyre fogy, és olyan kihívásokkal kell szembenézniük a hirdetési piacon, melyekkel a kormányzati médiumoknak nem. Nyomásgyakorlással és megfélemlítéssel szembesülnek. Ennek következtében egyre kevesebb magyar találkozhat komoly vitákkal és nézetütköztetésekkel a médiában, pedig ezek nagyon fontosak, sőt, alapvetőek egy képviseleti demokráciában. Hogyan fejezhetik ki az emberek értelmesen az akaratukat, ha csak egy nézőpontról tudnak? - idézi az Index az ügyvivőt.

Reagált a Külgazdasági és külügyminisztérium

Az amerikai ideiglenes ügyvivő félelmei a magyar sajtószabadsággal kapcsolatban teljesen alaptalanok - írja Menczer Tamás, a külügyi tárca kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkár közleményében. "Ha az ügyvivő összeszámolja, hogy hány kormánykritikus napilap, hetilap, hírportál és televízió-csatorna van Magyarországon, akkor megbizonyosodhat arról, hogy a sajtószabadságot és a kiegyensúlyozottságot semmilyen veszély nem fenyegeti. Néhány hete az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége üdvözölte az ukrán oktatási törvény módosítását, annak ellenére, hogy az hihetetlen mértékben csökkenti a kisebbségek jogait. A kijevi és a budapesti amerikai diplomaták esetében is azt kell gondolnunk, hogy tájékozatlanok azzal kapcsolatban, amiről beszélnek" - írta Menczer Tamás.

Címlapkép: MTI Fotó: Balogh Zoltán