Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tsziprasz elmondta még, kizárólag baloldali pártokkal hajlandóak koalíciót alakítani, de ahhoz, hogy koalíciós kormány alakuljon, a nagypártoknak visszakozniuk kell a nemzetközi szervezeteknek tett vállalásoktól.

Miután Tsziprasz kijelentette azt is, hogy csak baloldali pártokkal tárgyalnak, nem tudni, hogy az Új Demokrácia konzervatív párttal is hajlandóak lennének-e koalícióra lépni. Fotisz Kuvelisz a Baloldali Koalíciót vezető Tsziprasszal való találkozóját követően a Demokratikus Baloldal támogatásáról biztosította őt.

A Sziriza párt vezetője továbbá azt is kijelentette, hogy a bankokat állami felügyelet alatt szeretné látni,  egy nemzetközi bizottsággal vizsgáltatná meg, hogy a görög adósság mértéke jogosnak tekinthető-e, illetve adósság-visszafizetési moratóriumot szeretne.

Nincs visszakozás

A görög konzervatívok kijelentették, hogy ők nem visszakoznak azoktól az EU/IMF/ECB felé tett vállalásoktól, amelyek megmentették az országot a csődtől, és visszautasítottak azokat a feltétleket, amelyeket a kormánykoalíció alakításához támasztottak a baloldali pártok - jelentette a Reuters.

"Azt kéri tőlem, hogy adjam a nevem Görögország elpusztításához. Nem fogom" - jelentette ki az Új Demokrácia vezetője, Antonisz Szamarasz egy televíziós interjúban, utalva Tsziprasz ajánlatára.

Szamarasz azt mondta, hogy hajlandó lenne belemenni egy olyan kisebbségi kormányzásba, amely biztosítja Görögországnak az uniós tagságot, de Tsziprasz ezt nem garantálja.

Nem lesz többség

A vasárnapi választásokon első helyen végzett Új Demokrácia vezetője, Antonisz Szamarasz hétfőn adta vissza kormányalakítási mandátumát.

Triszpasz csütörtökig próbálkozhat, ígérete szerint elsősorban a szép számban a parlamentbe került baloldali erőket igyekszik összegyúrni egy megszorításellenes koalícióba. Ehhez feltétlenül szüksége volna az EU-IMF támogatást tető alá hozó Paszok részvételére. Akkor sem lennének azonban sokkal beljebb, ha valahogy meg tudnának egyezni.

A görög választási törvény a kormányzóképesség érdekében plusz 50 képviselői helyet ad a győztesnek, így az Új Demokrácia 19 százalékos szavazati arányával 108 képviselőt küldhet a 300 fős törvényhozásba. A két legnagyobb baloldali erőnek viszont összesen 30 százalékos szavazati arányuknál kisebb súlyuk, 93 képviselőjük van. Ezért még a kommunisták és a Demokratikus Baloldal 26, illetve 19 képviselőjével sem lenne többségük.

Az országnak egy meg nem nevezett pénzügyminisztériumi forrás szerint július végéig tudja magát finanszírozni.