Teljesen tipikus karrierútnak számít ma Magyarországon, ha egy leszerelt vagy nyugdíjas titkosszolga egy állami vállalat vagy egy bank biztonsági osztályán helyezkedik el. A Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) titkosszolgálati igazolásainak mértéke mégis meglepőnek tűnik, ugyanis nem akármilyen exkémeket, valamint exkommandóst igazolt le. Ott dolgozik már az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH, a volt nemzetbiztonsági hivatal), azaz a polgári kémelhárítás három volt magas rangú vezetője, illetve a Terrorelhárítási Központ (TEK) egyik legjobbnak tartott harci kiképzője is.

Az Index értesülését az MNB hivatalosan is megerősítette.

Ezek alapján a jegybanknál kötött ki

  • Göbölös László, az AH előző főigazgatója (2012-2015)
  • Görög Sándor, az AH volt műveleti főigazgató-helyettese, a KBH volt igazgatója,
  • Dobra Tibor, az AH egykori jogi igazgatója,
  • és Bakonyi András, a TEK egykori fegyveres harci kiképző tisztje.
  • Göbölös és Görög közvetlenül az MNB alkalmazásában állnak, míg Dobra és Bakonyi az MNB Biztonsági Zrt. munkavállalói.

Az általuk felhalmozott tudás és tapasztalat azonban messze-messze túlmutat azon, mint ami egy sima banki őrségről egyébként eszünkbe jutna.

A legnagyobb név az MNB biztonsági csapatában kétségtelenül Göbölös László, az Alkotmányvédelmi Hivatal volt főigazgatója, aki 2015 márciusában hagyta ott a Belügyminisztérium felügyelete alá tartozó kémelhárítást. Az Index akkori értesülései szerint egy állománygyűlésen "nagyon csúnyán letolták az állomány tagjai előtt, Göbölös ezért még aznap kérte a felmentését".

Göbölös MNB-s leigazolásával kapcsolatban egy forrás úgy fogalmazott: a kémfőnök "a BM-ből kudarcok után, megalázva jött el, de Matolcsy erőterében a tudása miatt mégis egyből kapott egy helyet. Hatalomtechnikailag teljesen érthető Matolcsy részéről, hogy olyan volt titkosszolgálati vezetőkkel veszi körül magát, akik nagyon sokat tudnak az elitről, így erős pozícióba került a konkurenciájával szemben."

További részletek az Indexen.