Megjelent a 2016-os ellenőrzési tervet, mely meghatározza a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és a kormányhivatalok fogyasztóvédelemért felelős egységeinek az idei ellenőrzési területeit. A vizsgálatok sorai közt helyet kaptak a korábbi években tapasztalt gyakran kifogásolt területek is.

Célkeresztben az online kereskedelem

Az NFH munkáját az idén egy speciálisan az online kereskedelem jogsértéseit kiszűrő, úgynevezett internetes labor segíti majd.

A hatóság ellenőrzi a digitális tartalmakat, az alkalmazáson belüli vásárlásokat, az ingyenes kipróbálásra kínált lehetőségeket és a kuponokat értékesítő oldalakat is. A weboldalak ellenőrzése egész évben, folyamatosan zajlik majd.

Szigor lesz a termékbemutatóknál

A januárban életbe lépett jogszabályi szigorítások nyomán a felügyelők vizsgálják majd a személyes, írásbeli, telefonos és elektronikus elérhetőségeken az ügyfélszolgálatok működését, hogy a rendezvényekre, állapotfelmérésekre, és egészségügyi szűrésre invitáló meghívókon szerepel-e tiltott árengedmény, kedvezmény, vagyoni előny, vagy más csalogató ajándék. Szintén jogkövetkezményekre számíthat az a kereskedő, aki az árubemutatón pénzügyi szolgáltatást nyújt, például áruhitelt köt.

Kiemelt védelem a gyermekeknek, fiataloknak és időseknek

A koruk, hiszékenységük miatt különösen kiszolgáltatott fogyasztók, mint a gyermekek, fiatalkorúak és idősek kiemelt védelmet élveznek. A gyermekek testi épségére, egészségére veszélyes játékok, csecsemő és kisgyermek ruházati termékek, rágókák vizsgálatára az idén sor kerül. Vizsgálják még a fiatalkorúak alkohollal, és dohánnyal való kiszolgálás tilalmának betartását.

Laboratóriumi vizsgálatok

A NFH Élelmiszer és Vegyipari-, valamint a Mechanikai és Villamos Laboratóriumában a legkülönbözőbb termékek összetételét, címkéjén szereplő tájékoztatók hitelességét, a szabályoknak, és szabványoknak való megfelelőségét vizsgálja. Kiemelt ellenőrzési terület lesz többek között az utazó adapterek, a hajkezelő készülékek, a szénmonoxid riasztók, a különböző építő anyagok és a szezonális finomságok vizsgálata.