A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által jegyzet törvényjavaslat értelmében az MNB szerveinek korábbi köre, azaz a monetáris tanács, az igazgatóság és a felügyelőbizottság kiegészül az eltérő működésű és feladatkörű Pénzügyi Stabilitási Tanáccsal. A jogszabályjavaslat - annak átmeneti rendelkezései alapján - ez év október elsején lépne hatályba, így a PSZÁF ekkor megszűnne.

A Napi Gazdaság korábbi információi szerint a kormányzat nem Szász Károllyal képzeli el a jövőt, ám még nem ismert, hogy ki lesz a jegybank felügyeleti területének vezetője, és az is kérdéses, hogy a terület vezetője alelnöki funkciót kap-e a jegybankban. (A PSZÁF jelenlegi elnöke ugyanakkor nem kizárt, hogy funkciót kap az új rendszerben is.)

A törvényjavaslat szerint monetáris tanács feladata lesz - a korábbi hatáskörein túl - kijelölni az MNB mikro- és makroprudenciális feladataival kapcsolatban azon stratégiai kereteket, amelyek között a Pénzügyi Stabilitási Tanács döntést hoz.

A Pénzügyi Stabilitási Tanács legalább három, legfeljebb tíztagú testület, amelynek elnöke az MNB elnöke, a területért felelős alelnök, illetve az MNB elnöke által kijelölt, a pénzügyi stabilitáshoz kapcsolódó, alapvető feladatokat ellátó vezetők.

A javaslatnak a jegybank elsődleges céljára vonatkozó szakasza alapján az MNB az árstabilitás elérésének és fenntartásának a veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi stabilitás fenntartását.